, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ξεσηκωμός στον Έβρο για την επέκταση του Φυλακίου 

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους φορείς και κάτοικοι του Έβρου, οι οποίοι ξαφνικά ενημερώθηκαν τα Χριστούγεννα πως στο Φυλάκιο σχεδιάζεται επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών και προσφύγων, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία, καθώς σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν πως στη Θράκη δεν θα κατασκευαζόταν δομή για μετανάστες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Η «είδηση» για το σχέδιο επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης κυκλοφόρησε στον Έβρο από μία ανάρτηση στη Διαύγεια για αγορά έκτασης που συνδέεται με επέκταση των εγκαταστάσεων της δομής. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι τμήμα του Φυλακίου, το υπόλοιπο του οποίου είναι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ουσιαστικά είναι κέντρο κράτησης.  Οι φορείς αναστατώθηκαν όταν πληροφορήθηκαν με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις του υπουργείου, όταν είχε διαβεβαιωθεί και επαναλήφθηκε ειδικά μετά την κρίση των Καστανιών τον Μάρτιο, ότι στην περιοχή δεν θα γίνουν άλλες δομές μεταναστών.

«Αυτό αντιτίθεται πρώτα στη λογική. Σε μια παραμεθόριο περιοχή αυτά είναι επικίνδυνα. Αυτό που προτάχθηκε είναι ότι εθνικοί λόγοι δεν συμβάλλουν σε μια τέτοια δομή», είπε στην Karfitsa ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας στον Έβρο Κώστας Βενετίδης. Οι φορείς της περιοχής στην τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα έδειξαν πως είναι εξαγριωμένοι με την απόφαση που πληροφορήθηκαν. «Περιμένουμε από τον κ. Μηταράκη να έρθει εδώ, να μας εξηγήσει από κοντά τι ακριβώς θέλει να κάνει», σημείωσε με νόημα ο κ. Βενετίδης. «Ίσως θέλει να αποφορτίσει τη δική του νησιωτική περιοχή μεταφέροντας το ενδιαφέρον στον Έβρο. Μία τέτοια δομή θα γίνει «κράχτης» για όσους θέλουν να έρθουν και η πρόσβαση από τα ποτάμια σύνορα είναι πιο εύκολη», συμπλήρωσε.

Αυτή ήταν και η απόφαση των φορέων που μεταφέρθηκε με επιστολή στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. «Η απόφασή μας έχει τρία σκέλη. Καμία νέα δομή προσφύγων και μεταναστών, βελτίωση της υπάρχουσας δομής και να έρθει εδώ ο υπουργός. Περιμένουμε να καθοριστεί η μέρα της επίσκεψης», μετέφερε στην Karfitsa ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης που προήδρευσε στη σύσκεψη των φορέων που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ο κόσμος έχει αγριέψει», λέει από την πλευρά του στην Karfitsa ο πρώην πρόεδρος του Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης. «Το μεταναστευτικό στον Έβρο δεν είναι ζήτημα των τελευταίων χρόνων. Το μεταναστευτικό εδώ και 20 χρόνια ταλανίζει τον Έβρο, όταν δεν υπήρχε πουθενά αλλού», ανέφερε. Οι ακρίτες των συνόρων βλέπουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και θυμούνται τις αντίθετες διαβεβαιώσεις. «Αν γίνει αυτό θα είναι καταστροφή για τη Θράκη και ειδικά για τον Έβρο», σημείωσε ο κ. Θεοχαρίδης.

Ήδη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης σήκωσαν το λάβαρο των αντιδράσεων. Απειλούν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση επιμείνει στον σχεδιασμό της για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου σε τέτοιο μέγεθος.

 

Εθνικοί λόγοι 

Ασφαλώς και οι τοπικοί φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Τόσο ο Έβρος, ως σύνορα, όσοι και η υπόλοιπη Θράκη, όπου οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί πάντα χρησιμοποιούνται από την Τουρκία. «Εάν γίνει μία τέτοια δομή, μπορεί αρχικά να πουν προσωρινά, όμως στο μέλλον μπορεί να παγιωθεί μια κατάσταση. Να μείνουν μετανάστες, πρόσφυγες, αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, να δημιουργηθεί πρόβλημα σε μια εποχή που έχουμε προβλήματα με τη γείτονα», υποστήριξε ο κ. Βενετίδης. «Είναι αυτή η περίοδος που η γείτονα διεκδικεί νησιά, ΑΟΖ, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μπορεί με οποιαδήποτε προβοκάτσια να δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτός ήταν ο λόγος που όλες οι κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ στο πλάνο τους δημιουργία δομής μεταναστών στον Έβρο, ακόμη και όταν όλη η χώρα είχε γεμίσει από τέτοιες δομές. «Είχαν πάρει θέση όλες οι κυβερνήσεις και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επικαλέστηκαν εθνικούς λόγους. Τώρα αυτοί οι λόγοι δεν υπάρχουν», διερωτήθηκε. «Εγώ νομίζω ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».

«Υπάρχουν 1002 κίνδυνοι από την αύξηση της δυναμικότητας αυτής της δομής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό που είχε ειπωθεί ότι δεν πρέπει να γίνει καμία δομή στα σύνορα», υποστήριξε ο κ. Μαυρίδης. «Άλλωστε οι ροές την περίοδο αυτή είναι μειωμένες, επομένως η δυναμικότητα της σημερινής δομής αρκεί», συμπλήρωσε.

Τα γεγονότα της κρίσης του περσινού Μαρτίου συνδέονται άμεσα από φορείς και κατοίκους για τον σχεδιασμό επέκτασης του ΚΥΤ. «Από την απέναντι πλευρά είχαμε απόπειρα εισβολής. Δηλαδή τώρα θα δημιουργήσουμε μία δική τους έδρα στο δικό μας έδαφος. Σε απόσταση μόλις δέκα χιλιόμετρα από την οριογραμμή. Πρέπει να κοιτάξουμε και το εσωτερικό και όχι μόνο το εξωτερικό. Όταν ο Έβρος είναι ασφαλής και η Ελλάδα μένει ασφαλής», ισχυρίστηκε ο κ. Θεοχαρίδης.

Στο Φυλάκιο Έβρου οι ντόπιοι φοβούνται ότι αρχικά θα οδηγηθούν τουλάχιστον 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, όμως ο αριθμός μπορεί αν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. «σκεφτείτε πως αν φτάσουν 5.000 είναι όσοι ζουν σε 40 χωριά του βορείου Έβρου. Ας προσέξουν τι κάνουν».

Στον βόρειο Έβρο η οργή έχει ξεχειλίσει. «Δεν έγινε ούτε κουβέντα. Μας είχαν διαβεβαιώσει το αντίθετο και μάθαμε από τη διαύγεια το σχέδιο. Δεν πρέπει να γίνει ούτε μία δομή όχι μόνον στον Έβρο, αλλά σε όλη τη Θράκη», κατέληξε ο κ. Βενετίδης.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.