, Σάββατο
27 Απριλίου 2024

search icon search icon

Λουκέτο σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων μετά τα ρεπορταζ της “Κ”!

του Βαγγέλη Στολάκη

θερμαικος«Λουκέτο» με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή, μπήκε στις 15 Απριλίου στην Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργούσε χωρίς άδεια από το Σεπτέμριο του 2011, οπότε και έληξε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μπει ξανά στο Θερμαϊκό Κόλπο ούτε ένα κυβικό εκατοστό ακατέργαστων λυμάτων. Είναι έγκλημα» τονίζει στην «Κ» ο κ. Τσαμασλής και επισημαίνει πως ο ίδιος ως αντινομάρχης είχε προχωρήσει στην επιβολή προστίμων προς την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και την ΕΥΑΘ. Υπενθυμίζεται ότι στις 27.03.2008 κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο και διαπίστωσαν συνολικά εννέα παραβάσεις στη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων.  Αυτά ανέρχονται στις διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Πρόστιμα όμως επιβλήθηκαν στις δυο εταιρίες και από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στις 02.04.2009 επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ έκαστος και στις 14.07.2009 ύψους 40.000 ευρώ έκαστος.

Το σχέδιο αναβάθμισης

Το θέμα είχε αναδείξει η «Κ» με εκτενή δημοσιεύματα που προκάλεσαν σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΥΑΘ, υπό τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου. Σύμφωνα με όσα είχαν αποφασιστεί το κόστος εκσυγχρονισμού της ΜΚΑ, που θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρύνει την ΕΤΒΑ της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου. Στη συνέχεια οι εγκαταστάσεις, αναβαθμισμένες, καλύπτοντας τα λειτουργικά ζητήματα που έχουν σχέση με τα βιομηχανικά λύματα και αφού έχει δοθεί άδεια μόνιμη άδεια λειτουργίας της ΜΚΑ θα περάσουν στην ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ. «Σήμερα ο Θερμαϊκός έχει σημάδια βελτίωσης συγκριτικά με το παρελθόν, διότι αφενός έχουμε τη λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού και αφετέρου την ελάφρυνση της βιομηχανικής όχλησης εξαιτίας της αποβιομηχάνισης» είχε δηλώσει ο κ. Καράογλου.

Η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1979 μέσα στην κρατική τότε Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Η τελευταία λίγα χρόνια αργότερα περιήλθε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το κράτος μέχρι και σήμερα συμμετέχει σε ποσοστό 35%. Ωστόσο, τα λύμματα που παράγουν οι οκτακόσιες και πλέον επιχειρήσεις που λειτουργούν στη ΒΙ.ΠΕ. προ κρίσης είναι περισσότερα από τον όγκο που μπορεί να επεξεργαστεί η ΜΚΑ με αποτέλεσμα πολλά από αυτά, περίπου πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα να φτάνουν ακατέργαστα στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Κλείνει η ΒΙ.ΠΕ.;

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο Γιώργος Τσαμασλής αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω και η λειτουργία ολόκληρης της Βιομηχανικής Περιοχής. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει για τέταρτη φορά τη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνας Μάρκου. Η ίδια επισημαίνει στην ερώτησή της ότι «απειλούνται με κλείσιμο όλες οι βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου αφού, ελλείψει επεξεργασίας των αποβλήτων που παράγουν, η λειτουργία τους καθίσταται εκ των πραγμάτων παράνομη.»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.