Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά μέλος της της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η Μάγδα Φύσσα συνεχίζει να συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και να αποτελεί την μάνα «σύμβολο» που αγωνίζεται κατά του φασισμού.
Η Μάγδα Φύσσα είναι μια μάνα που έχασε το παιδί της. Μια μάνα που κράτησε για τελευταία φορά στα χέρια της το άψυχο σώμα του παιδιού της πριν από 11 χρόνια. Το παιδί της δολοφονήθηκε από τον φασισμό κι εκείνη συνεχίζει να παλεύει καθημερινά και να μάχεται υπέρ του αντιφασιστικού αγώνα. Η Μάγδα δεν σιώπησε, δεν έκλαψε βουβά για τον χαμό του παιδιού της, δεν «τους φοβήθηκε». Ύψωσε ψηλά την γροθιά της και 11 χρόνια τώρα αγωνίζεται εντός και εκτός δικαστηρίων ασταμάτητα. Η Μάγδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες, συναυλίες και εκδηλώσεις μνήμης για τον άδικο χαμό του Killah-P. Στο πλευρό της Μάγδας βρίσκεται πάντα σύσσωμο το αντιναζιστικό και αντιφασιστικό κίνημα που μάχεται κατά των ακροδεξιών μορφωμάτων.
«Μακάρι να μπορούσα να ήμουν εγώ εκεί και να έτρωγα εγώ το μαχαίρι»
«Μακάρι να μπορούσα να ήμουν εγώ εκεί και να έτρωγα εγώ το μαχαίρι, αλλά δεν ήμουν Παύλο μου, οπότε τώρα είμαι εγώ εδώ υποχρεωμένη, υποχρέωση απέναντι σε εσένα, σε αυτό το πλάσμα που ήσουν…», δήλωσε η Μάγδα Φύσσα είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τρίτης στην αντιφασιστική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στα Λιπάσματα.
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που τα λόγια της Μάγδας Φύσσας έκαναν την ελληνική κοινωνία να ανατριχιάσει, να συγκλονιστεί, να συγκινηθεί και να νιώσει τον πόνο μιας μάνας που της σκότωσαν το παιδί.
Στη μνήμη του γιου της Παύλου Φύσσα, φέτος που θα γιόρταζε τα 45α γενέθλιά του η Μάγδα τόνισε «Τα αδέρφια σου κάθε χρόνο σε γιορτάζουν και κάθε χρόνο θα σε γιορτάζουν. Γιατί δεν θέλουν να σε κλαίνε. Και χαίρονται που, έστω και για λίγο, ήσουν κοντά τους».
«Τον δολοφόνησαν οι φασίστες αυτής της χώρας. Ήταν μια στυγερή δολοφονία εν καιρώ ειρήνης, στο σπίτι του, ήρθαν και τον σκότωσαν. Δεν θέλω να ακούω για ‘θυσίες’» είπε χαρακτηριστικά το 2022 όταν ξεκινούσε η δίκη για την Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό.
Αξέχαστη θα μείνει αναμφισβήτητα η αντίδραση της την ημέρα της ίσως πιο ιστορικής δίκης , στην οποία καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. «Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος», δήλωσε η Μάγδα Φύσσα με υψωμένη τη γροθιά της μετά τη 7ετή αναμονή της για την δικαίωση.
«Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Μας άνοιξε τον δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας» συνέχισε η Μάγδα Φύσσα.
Η Μάγδα Φύσσα δεν επέλεξε να αποτελεί δημόσιο πρόσωπο όμως η γνώμη της μετράει. Γι’ αυτό και επιλέγει να τοποθετηθεί σχετικά με τα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας αλλά και να σταθεί δίπλα στους υπόλοιπους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους. Η Μάγδα παραμένει «σύμβολο» του αντιφασιστικού αγώνα, όμως όλοι και όλες θα ευχόμασταν να στεκόταν δίπλα στον Παύλο, στις συναυλίες του και να αγωνίζονταν μαζί κατά του φασισμού. Άλλωστε όπως τόνισε σήμερα η Μάγδα Φύσσα, «Θέλουμε από εδώ και πέρα ζωντανούς ήρωες, και ούτε βήμα πίσω»!