ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Η κρίση του Ιράν: Επίλυση ή οδικός χάρτης προς μια «Παγωμένη σύγκρουση»

Ελεάνα Ζαμπάρα Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
29/04/2026
Απόψεις, Άρθρα και Συντεύξεις
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Η κρίση του Ιράν: Επίλυση ή οδικός χάρτης προς μια «Παγωμένη σύγκρουση»

Οι κοινωνίες, δυτικές ή μη, μεταβάλλονται, και καμία δεν παραμένει στατική ακόμη κι αν ο ρυθμός μεταβολής, διαφέρει ανά περίπτωση ή ακόμη παλινδρομεί μεταξύ του σήμερα και του ιστορικού βάθους

Γράφει ο Αφεντούλης Λαγγίδης*

Ο νέος γύρος συζητήσεων που έχει ήδη εξαγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, κομίζει νέες ελπίδες για την αποδοχή από κοινού, σχεδίου για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και το άνοιγμα στη ναυσιπλοΐα των Στενών του Ορμούζ.

Ήδη από το ξεκίνημα των πολεμικών επιχειρήσεων έχουν ακουσθεί και γραφεί, γνώμες και αναλύσεις, που ξεφεύγουν από το επίπεδο, της παρακολούθησης στη βάση της εξέλιξης των επιχειρήσεων αλλά και των διαπραγματεύσεων, και τείνουν να παρουσιάσουν μια εικόνα του Διεθνούς Συστήματος, ήδη ριζικά μεταβληθείσα, ανάλογα φυσικά με τις ιδεολογικές καταβολές και προτιμήσεις των εκφραστών τους.

Related Post

«Πίσω από την οθόνη ο καθένας κάνει ό,τι θέλει»

Η δικαιοσύνη στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του πολίτη

Δημήτρης Κούβελας: Χτίζουμε την αξιοπιστία μας πάνω στη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος»

Η πόλη που έχει αυτιά, ας βρει και ρυθμό

Ακόμη κι αν εκτιμηθούν ως αξιέπαινες προσπάθειες μιας προ-όρασης του μέλλοντος, στο σύνολο τους πάσχουν εγγενώς εφόσον , πρώτον δεν έχουν μια σαφή και αρκετά λεπτομερή εικόνα των οφελών και ζημιών που έχει ήδη αποκομίσει και υποστεί η κάθε πλευρά, και δεύτερον, όπως προσφυώς έχει ειπωθεί, το παρόν, έχει ταυτόχρονα ψήγματα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος.

Με άλλα λόγια, αυτό που εμφανίζεται ως απόλυτα καινοφανές, στην πραγματικότητα φέρει τις καταβολές ενός ιστορικά γεμάτου και βεβαρημένου παρελθόντος , που ιδίως στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής και του Ιράν πιο συγκεκριμένα, αν και δεν επαναλαμβάνεται και στην παραμικρή λεπτομέρεια, εντούτοις, ανακαλεί στη μνήμη και γεγονότα και καταστάσεις με ιστορικό βάθος πολλών δεκαετιών.

Οι κοινωνίες, Δυτικές ή Μή, μεταβάλλονται, και καμία δεν παραμένει στατική ακόμη κι αν ο ρυθμός μεταβολής, διαφέρει ανά περίπτωση ή ακόμη παλινδρομεί μεταξύ του σήμερα και του ιστορικού βάθους.

Παρόμοιες παραδοχές, αν και πολλές φορές εμφανίζονται ως ιστορικοί αναστοχασμοί, έως και περιττοί, εν τούτοις, λειτουργούν ως αναστολείς «νοητικών αλμάτων» που μπερδεύουν την προσωπική φιλοδοξία ή την ιδεολογική αγκύλωση, με την πραγματικότητα.

Το Διεθνές Σύστημα αλλάζει, αλλά το πώς ακριβώς, ή ακόμη περισσότερο, τι αποτελέσματα θα παρουσιάσουν αυτές οι αλλαγές, ορατές ή αδιόρατες, είναι μάλλον πρόωρο να εκφρασθεί.

Τούτων λεχθέντων, η Ιστορία βρίθει παραδειγμάτων συγκρούσεων που ενώ φαινομενικά έχουν περάσει οριστικά περάσει στο παρελθόν, εντούτοις, ευκαιρίας και συγκυρίας δοθείσας, επανακάμπτουν κάποιες φορές δριμύτερες, όπως ένα ηφαίστειο που εκτιμάται ότι είναι σβησμένο, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν σε λήθαργο.

Ξεφεύγοντας ακόμη περισσότερο από το έως και φιλοσοφικό επίπεδο και αγγίζοντας τις συγκρούσεις που προκαλούν οι διαδράσεις Ιράν-Δύσης (βλέπε Η.Π.Α.-Ισραήλ) αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ΔΕΝ είναι αν μετά την όποια δυνητική συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ ή αλλαχού, θα πάψει να υφίσταται η εκατέρωθεν βαθιά δυσπιστία και καχυποψία, αλλά αν η όποια αυτή καταληκτική συμφωνία θα αντιμετωπίσει κάποιες τουλάχιστον από τις πτυχές της αντιπαράθεσης.

Διεφάνη, ήδη από την Τρίτη κιόλας εβδομάδα των πολεμικών επιχειρήσεων, ότι η «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν, με εξωτερική πίεση τουλάχιστον, βρίσκεται στο επίπεδο του φαντασιακού.

Αυτά που θα καθορίσουν πολύ περισσότερο το μέλλον είναι, αφενός το τι θα επέλθει στο Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αφετέρου, τι αντίστοιχα θα συμβεί στην συμπεριφορά της χώρας έναντι δυνάμεων στο εξωτερικό που αποκαλούνται «άξονας της αντίστασης» ή Proxies στην αγγλική. Αν επί παραδείγματι, συνεχισθεί έστω με μειωμένο ρυθμό η ποικιλότροπη ενίσχυση αυτών των δυνάμεων, και κατά συνέπεια η υπαρξιακή εχθρότητα προς το Ισραήλ, δεν θα αργήσει η στιγμή όπου το «συσσωρευμένο δυναμικό» θα εκτονωθεί εκ νέου με απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες.

Τηρουμένων των αναλογιών περίπου τα ίδια ισχύουν και για το πρόγραμμα πυρηνικοποίησης, καθόσον συνεχίζει να παραμένει ελκυστικό ως η μόνη λύση για την πλήρη χειραφέτηση μιας χώρας.

Επιστρέφοντας, στον τίτλο του παρόντος σημειώματος, στις διεθνείς σχέσεις, μια «παγωμένη διαμάχη» ή λανθάνουσα σύγκρουση είναι μια κατάσταση στην οποία έχει τερματιστεί μια σοβούσα ένοπλη σύγκρουση, πλην όμως όχι ως αποτέλεσμα μιας επίσημης ειρηνευτικής συνθήκης που θα ικανοποιεί τα αντιμαχόμενα μέρη.

Ας ελπίσουμε, πως αυτό ΔΕΝ θα επαληθευθεί και στην περίπτωση του Ιράν.

Ο Αφεντούλης Λαγγίδης είναι διδάκτωρ διεθνών
Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου

Tags: Αφεντούλης ΛαγγίδηςΙράν
Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

«Πίσω από την οθόνη ο καθένας κάνει ό,τι θέλει»
Άρθρα και Συντεύξεις

«Πίσω από την οθόνη ο καθένας κάνει ό,τι θέλει»

ΦΩΤΗΣ ΓΚΡΟΝΤΑΣ

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
29/04/2026
Η δικαιοσύνη στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του πολίτη
Άρθρα και Συντεύξεις

Η δικαιοσύνη στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του πολίτη

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΓΙΑΝΝΗ

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
27/04/2026
Next Post
Διαμαρτυρία υπαλλήλων ΕΦΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους

Διαμαρτυρία υπαλλήλων ΕΦΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa