, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

«Ιστορίες με… κάρυ» Φεβρωνία Τύρη: Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Της Αναστασίας Καρυπίδου

Η Φεβρωνία (Φαίη) Τύρη είναι γέννημα – θρέμμα δυτικής Θεσσαλονίκης. Με σπουδές στη Θεολογική του ΑΠΘ, διατηρεί στενή σχέση με την Εκκλησία κι έχει έντονη φιλανθρωπική δράση. Σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές κατέβηκε υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα…

Γιατί επιλέξατε σπουδές στη Θεολογική;

Η Θεολογία εστιάζει στον άνθρωπο, διαλέγεται με διάφορες επιστήμες και παράγει πολύπλευρο έργο.

Επαγγελματικά, όμως, ασχολείστε με…

Εργάζομαι 17 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, απασχολούμαι στην Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Πώς ήταν η εμπειρία ως υποψήφια βουλευτής;

Συμμετείχα πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές και γενικά σε εκλογές. Αν και το διάστημα που ξεκίνησα και ολοκλήρωσα τον προεκλογικό μου αγώνα ήταν σύντομο (περίπου 1.5 μήνα), η εμπειρία ήταν πολύ καλή.  

Τι σας δίδαξε η προεκλογική περίοδος;

Ότι πρέπει να πορευόμαστε με υπευθυνότητα, να έχουμε ως στόχο και προτεραιότητα τον πολίτη, να μην ξεχνάμε τις αξίες μας και να αφήνουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Κατά την ταπεινή μου άποψη «επιβάλλεται» να λειτουργούμε με συναισθηματική νοημοσύνη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, «ο κόσμος δεν ανήκει σε εμάς εμείς ανήκουμε στον κόσμο».

Από τι έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη;

Από αξιοποίηση, αλλαγή αντίληψης και κουλτούρας, ενότητα και συνεργασία. Ώστε οι πολίτες της να διευκολύνονται και να έχουν πιο ποιοτική καθημερινότητα.

Αυξάνονται οι ανάγκες του κόσμου για βοήθεια;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, οι ανάγκες και τα προβλήματα αυξάνονται καθημερινά. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε επικοινωνία, υποστήριξη και σταθερότητα σε πολλά επίπεδα με ουσιαστικές και άμεσες λύσεις.

Ο εθελοντισμός είναι…

…στάση ζωής. Με όποιον τρόπο, με όποια δράση εκφράζεται δεν παύει να είναι προσφορά αγάπης, αλληλεγγύης, χαράς και ανακούφισης στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Συνυπάρχουμε με άλλα πρόσωπα και συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό. Έχουμε έναν σκοπό, δίνουμε το σωστό παράδειγμα και γινόμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας.

Αγαπημένο σημείο στην πόλη…

Η παραλία της Θεσσαλονίκης, κυρίως τις ώρες που ανατέλλει και δύει ο ήλιος. Μου αρέσει να κοιτώ τον ουρανό και να νιώθω τον αέρα της θάλασσας στο πρόσωπο μου. Εκείνες τις στιγμές προσπαθώ να μην σκέφτομαι αλλά να απολαμβάνω τις εικόνες που έχω μπροστά μου. 

Το μόνο που ανακαλώ στη μνήμη μου, κάποιες φορές, είναι η ιστορία της πόλης. Γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Λευκό Πύργο, στην Πλατεία Ελευθερίας και στο λιμάνι, όπου τα πλοία μετέφεραν τότε κόσμο από την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Αν και το έχω ξαναπεί, πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη που έχει μία ξεχωριστή ταυτότητα. Σχεδόν κάθε της πλευρά κρύβει αναμνήσεις, χρώματα, γεύσεις και αρώματα!

Ξένη γλώσσα που θα θέλατε να μάθετε;

Γνωρίζω και μιλάω Αγγλικά, Γερμανικά, Τούρκικα, Ιταλικά. Θα ήθελα να μάθω και αραβικά.

Τρεις λέξεις που ξεκινούν από Α και σας εκφράζουν…

Αφοσίωση, Αξιοπρέπεια, Αυτοαντίληψη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.