23:03, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Α. Μπουρλά: Αναμένονται σημαντικές καινοτομίες στον χώρο των φαρμάκων

Σημαντικές καινοτομίες στον χώρο των φαρμάκων που θα αλλάξουν εντελώς τον χάρτη των ασθενειών οι οποίες μαστίζουν τον πλανήτη έχει να αναμένει τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα. Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, την Κυριακή ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, σε ομιλία του στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Ο κ. Μπουρλά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ και  της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης, κατά την οποία αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ. Στην ομιλία του με θέμα «Η επένδυση στην καινοτομία πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», ο CEO της Pfizer αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των επιστημονικών ερευνών και στον ρόλο που μπορεί να παίξει στην οικονομία η καινοτομία, όπως επίσης και στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Θεσσαλονίκη, και στο ΑΠΘ, όπου σπούδασε.

«Η καινοτομία και η επιστήμη είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και σήμερα αρχίζω και πιστεύω ακόμα πιο έντονα στη δύναμη τους», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μπουρλά και επισήμανε πως σήμερα, με τα υπάρχοντα φάρμακα και τα μέσα θεραπείας που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, δεν θα έπρεπε «κανείς» να πεθαίνει από κορονοϊό και από τη νόσο που προκαλεί, την Covid-19.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι στις μέρες μας η επιστήμη εξελίσσεται ταχύτατα. «Ζούμε σε μια περίοδο επιστημονικής αναγέννησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι στα επόμενα 10 χρόνια η ανθρωπότητα «θα δει καινοτομίες που θα αλλάξουν τον χάρτη των ασθενειών όλου του κόσμου» και σημείωσε ότι η επιστήμη μπορεί να προοδεύσει «μόνο μέσα από την συνεργατικότητα».

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας

Ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε επίσης στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε πως αυτό θα «συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του προφίλ της Ελλάδας ως μια χώρα φιλική προς την καινοτομία για τη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών που διαμορφώνει τη συλλογική επίδοση της χώρας μας. Η Ελλάδα θα μπορέσει να φαίνεται στους πίνακες που όλοι κοιτούν όταν σκέφτονται που θα επενδύσουν και που θα βρουν ταλέντα», ανέφερε, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, «δίνει ώθηση εθνικής εμβέλειας, φέρνει την χώρα μας στο προσκήνιο, ενισχύει την οικονομία και συμβάλει σημαντικά στη προσέλκυση κι άλλων επενδύσεων. Είναι στο χέρι μας να συμβάλουμε στην εξέλιξη της Ελλάδας αρκεί να εμπιστευτούμε και να στηρίζουμε τους νέους μας. Οι καινοτομία αποτελεί βασικό συστατικό για την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία στο μέλλον».

Συγκίνηση για την επιστροφή

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συγκίνηση που ένιωσε επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στον χώρο όπου ορκίστηκε ως κτηνίατρος πριν από πολλά χρόνια. «Οι φίλοι μου και οι συγγενείς μου που είναι εδώ αυτή τη στιγμή ήταν και τότε σε αυτή την αίθουσα, αυτοί που λείπουν είναι σήμερα είναι οι γονείς μου. Ευλογήθηκα και πήρα πολλές διακρίσεις, ποτέ μια διάκριση που παίρνεις από τη δική σου τη πατρίδα και τη δική σου πόλη δεν έχει την ίδια αξία με τις υψηλότερες διακρίσεις, με τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να πολλά περισσότερα και είμαι χαρούμενος γιατί βλέπω τα παιδιά να είναι πρωτοπόρα, να χτίζουν μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που προσπαθήσαμε να χτίσουμε εμείς εκείνα τα χρόνια αλλά εκ του αποτελέσματος δεν ήμασταν και οι πιο πετυχημένοι να χτίσουμε. Τώρα οι νέα γενιά είναι τελείως διαφορετική και θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια άλλη διάσταση», κατέληξε ο κ. Μπουρλά.

Η εκδήλωση έγινε για τα 74 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπίνα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου και πολλοί άλλοι. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, και η πρόεδρος συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Γιάννα Παναγοπούλου.

Συγκινητική η χθεσινή εκδήλωση στnν Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστnμίου, με τιμώμενο πρόσωπο τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της CEO Phizer Άλμπερτ Μπουρλά ή αλλιώς τον Άκη της Θεσσαλονίκης μας.  

Ο Άλμπερτ Μπουρλά επέστρεψε στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε κι αναγορεύτηκε χθες επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ διεξάγοντας ομιλία με θέμα: «Η επένδυση στην καινοτομία πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας» Eίναι ο άνθρωπος που με τις στρατηγικές του κινήσεις οδήγησε την Pfizer σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων.

Η καινοτομία και η επιστήμη είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και σήμερα αρχίζω και πιστεύω ακόμα πιο έντονα στη δύναμη τους. Δεν πρέπει κάνεις να πεθαίνει από covit με τα φάρμακα, τις θεραπείες και τα μέσα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας.

Η επιστήμη εξελίσσεσαι τόσο γρήγορα, διαφοροποιείται όλο και περισσότερο γι αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι ζουμε σε μία περίοδο επιστημονικής αναγέννησης. Στα επόμενα 10 χρόνια η ανθρωπότητα θα δει καινοτομίες που θα αλλάξουν τον χάρτη ασθενειών όλου του κόσμου.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως μόνο μέσα απο τη συνεργατικότητα μπορεί να προοδεύσει η επιστήμη. Κανένας μόνος του δεν θα μπορέσει να προσφέρει αύτο που ο όλος ο κόσμος επιθυμεί. Το όραμα, η θέληση, το πάθος και η επιμονή είναι τα στοιχεία που θα μπορέσουν να φέρουν το αποτέλεσμα.

Αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι πως το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του προφίλ της Ελλάδας σαν μια χώρα φιλική προς την καινοτομία για τη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών που διαμορφώνει τη συλλογική επίδοση της χώρας μας. Η Ελλάδα θα μπορέσει να φαίνεται στους πίνακες που όλοι κοιτούν όταν σκέφτονται που θα επενδύσουν και που θα βρουν ταλέντα.

Αυτό δίνει ώθηση εθνικής εμβέλειας, φέρνει την χώρα μας στο προσκήνιο, ενισχύει την οικονομία και συμβάλει σημαντικά στη προσέλκυση κι άλλων επενδύσεων. Είναι στο χέρι μας να συμβάλουμε στην εξέλιξη της Ελλάδας αρκεί να εμπιστευτούμε και να στηρίζουμε τους νέους μας. Οι καινοτομία αποτελεί βασικό συστατικό για την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία στο μέλλον.

Με λίγα λόγια εκτός κειμένου για την συγκίνηση που νιώθω σήμερα. Σ αυτόν τον χώρο ορκίστηκα ως κτηνίατρος πριν από πολλά χρόνια. Οι φίλοι μου και οι συγγενείς μου που είναι εδώ αυτή τη στιγμή ήταν και τότε σε αυτή την αίθουσα, αυτοί που λείπουν είναι σήμερα είναι οι γονείς μου.

Ευλογήθηκα και πήρα πολλές διακρίσεις, ποτέ μια διάκριση που παίρνεις από τη δική σου τη πατρίδα και τη δική σου πόλη δεν έχει την ίδια αξία με τις υψηλότερες διακρίσεις, με τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να πολλά περισσότερα και είμαι χαρούμενος γιατί βλέπω τα παιδιά να είναι πρωτοπόρα, να χτίζουν μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που προσπαθήσαμε να χτίσουμε εμείς εκείνα τα χρόνια αλλά εκ του αποτελέσματος δεν ήμασταν και οι πιο πετυχημένοι να χτίσουμε. Τώρα οι νέα γενιά είναι τελείως διαφορετική και θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια άλλη διάσταση.