, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Στο έλεος των κλοπών οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. στη Σίνδο

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Σε «γάγγραινα» έχουν εξελιχθεί για τους επιχειρηματίες της Βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης τα συνεχή περιστατικά κλοπών στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, την ώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σε μια ΒΙ.ΠΕ. που δημιουργήθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει το βιομηχανικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που απέμειναν, με αποτέλεσμα επιτήδειοι να εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό της ιδιότυπης ερημοποίησης και να λεηλατούν τόσο τις ενεργές βιομηαχανίες, όσο και αυτες που είναι κλειστές και διαθέτουν μέταλλά τα οποία οι διαρρήκτες στη συνέχεια μεταπωλούν.

Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης κάλεσε σε σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μαζί με  υπόλοιπα ζητήματα, όπως αυτό της παράνομης στάθμευσης και του παρεμπορίου.

Η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, σε συνδυασμό με την ελλιπή αστυνόμευση από την ΕΛΑΣ λόγω ελλείψεων προσωπικού, έχει φτάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο, με πολλούς επιχειρηματίες να αναφέρουν ότι «δεν πάει άλλο».

karaoglou-tsamaslis
Θεόδωρος Καράογλου και Γιώργος Τσαμασλής κατά τη σύσκεψη

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, «Οι κλοπές στη Βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι μέσα από τη συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, μπορούμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που απασχολεί επιχειρηματίες στην πόλη», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Όπως προσέθεσε ο ίδιος, πρέπει να υπάρξει αστυνόμευση εντός της βιομηχανικής περιοχής και ειδικότερα μετά το απόγευμα που οι περισσότερες βιομηχανίες κλείνουν γιατί πρέπει να μπει ένας φραγμός σε όσους μπαίνουν για να κλέψουν κάποια κομμάτια χαλκού αξίας λίγων ευρώ, κάνοντας καταστροφές αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

glwssisΓιώργος Γλώσσης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δέλτα Γιώργο Γλώσση, «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας γιατί ο δικός μας δήμος δεν είναι μόνο αστικός, είναι και αστικοπεριφερειακός και μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή υπάρχουν  σοβαρά προβλήματα. Προσπαθούμε με συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς να μειώσουμε τις κλοπές και οτιδήποτε άλλο γίνεται. Έχουμε κάνει ήδη με την ασφάλεια και το υπάρχον αστυνομικό τμήμα κάποιες για να συμβάλλουμε και αυτοί και εμείς σαν δημοτική αρχή, από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα περιστατικά κλοπών που γίνονται στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Γλώσσης.

Σε ερώτηση της «Κ» για το εάν μπορούν να αξιοποιηθούν τα μεγάλα ανταποδοτικά τέλη που λαμβάνει ο δήμος για αυτό το σκοπό, ο κ. Γλώσσης υποστήριξε ότι «Τα ανταποδοτικά τέλη δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε δυστυχώς για την αστυνόμευση. Τα συγκεκριμένα τέλη τα χρησιμοποιούμε για υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός. Από εκεί και πέρα καλά θα ήταν να αξιοποιηθεί ένα ποσό αλλά δυστυχώς με το Καλλικρατικό σύστημα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ως τοπική αυτοδιοίκηση με την αστυνόμευση. Από εκεί και πέρα τόσο σε συνεργασία με την αστυνομία, όσο και με τους άλλους φορείς βρισκόμαστε σε συνεργασία για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα περιστατικά αυτά».

Γιώργος Τσαμασλής «Μεγάλη περιοχή η ΒΙ.ΠΕ. δύσκολο το έργο της αστυνομίας»

Κατά το αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή, «η αστυνόμευση όπως και να το κάνουμε είναι σε χαμηλά επίπεδα και αυτό συμβαίνει γιατί η αστυνομία έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες και πρέπει να βρίσκεται κάθε στιγμή παντού, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο το έργο της. Δεν υπάρχει όμως κάτι περισσότερο από το να ενταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο,  να εξαντληθεί δηλαδή και η τελευταία ώρα, ο τελευταίος αστυφύλακας, σε όλες τις περιοχές, με τον τρόπο φυσικά που ξέρει η αστυνομία και περισσότερο φυσικά στις κρίσιμες περιοχές όπως η ΒΙ. ΠΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμασλής.

papadopoulosΠαναγιώτης Παπαδόπουλος: «Να αναζητηθούν αυτοί που αγοράζουν κλεμμένο χαλκό»

Η κατάσταση στη ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου και γενικότερα στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι τραγική όσον αφορά τις κλοπές και τις λεηλασίες που γίνονται στα εν λειτουργία και μη εργοστάσια της περιοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιούμενο επιχειρηματία στη ΒΙ. ΠΕ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

«Θεωρούμε ότι δεν πάει άλλο. Ένας από τους πληγέντες είμαι και εγώ ο ίδιος, εδώ και ένα μήνα έχω δεχθεί μια επίθεση και έχουν πάρει συνολικά πέντε τόνους καλώδια από το εργοστάσιο μου. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η ποσότητα χαλκού κάπου διοχετεύεται και εμείς σαν Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προτείνουμε στο επίσημο κράτος, να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατεύσει τους επιχειρηματίες από τέτοιου είδους κλοπές και λεηλασίες. Θεωρούμε ότι πρέπει να ελέγξουν αυτούς που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα, την ώρα που οι αστυνομικοί καλούνται να αστυνομεύσουν μια μεγάλη περιοχή, με τη δύναμη της αστυνομίας ταυτόχρονα να έχει μειωθεί αισθητά. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς είναι να επισκεφθούν όσους δέχονται όλα αυτά τα κλοπιμαία και να τους ρωτήσουν πως είναι δυνατόν να αγοράζουν πέντε τόνους και να πουλάνε 50. Που βρίσκουν  τα υπόλοιπα και από ποιους τα αγοράζουν;», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση της «Κ» για το εάν υπάρχουν σπείρες που λυμαίνονται την περιοχή, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «κατά καιρούς βγαίνουν κάποιες σπείρες που ασχολούνται με αυτό το συγκεκριμένο προϊόν που λέγεται χαλκός, μιας και η τιμή του είναι αρκετά αυξημένη το τελευταίο διάστημα. Συνεπώς κάποιοι τα αγοράζουν. Αυτούς προτείνουμε ως ΒΕΘ να επισκεφθεί και το ΣΔΟΕ και οι δικαστικές αρχές με τους εισαγγελείς, διότι μόνο τότε θα σταματήσουν να αγοράζουν κλεμμένο χαλκό».

Με το ζήτημα της ερήμωσης της ΒΙ.ΠΕ ασχολήθηκε η Karfitsa με εκτενές ρεπορτάζ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.