06:47, Παρασκευή
20 Μαΐου 2022

Με ορίζοντα το 2024 η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Ρεπορτάζ:Αναστασία Καρυπίδου

Με ορίζοντα υλοποίησης τα τέλη του 2024 «τρέχουν» οι ενέργειες για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο θα ανεγερθεί στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και πέρα από την ανάδειξη της ιστορίας και της μνήμης των χιλιάδων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης θα σημάνει και την «αναγέννηση» μίας υποβαθισμένης περιοχής της πόλης. 

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος προχωρεί και με την ολοκλήρωσή του θα δώσει ανάπτυξη σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη. Θα είναι σύμβολο για την πόλη. ‘Ενα σπουδαίο έργο όχι για τους Εβραίους, αλλά για όλη την Ελλάδα, το οποίο θα προσελκύει τουρίστες που θα θέλουν να το επισκεφτούν για να μάθουν την ιστορία», δήλωσε στην εφημερίδα «Karfitsa» ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. 

Ο κ.Σαλτιέλ ανέφερε πως το πρότζεκ προχωρά όσο γίνεται πιο γρήγορα υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ορίστηκε υπεύθυνος από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η μουσειολογική μελέτη, το επόμενο «βήμα» μετά την παραχώρηση 11 στρεμμάτων από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης και της παρέμβασης του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, προκειμένου να δοθεί λύση σε σειρά προβλημάτων που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη χωροθέτηση, την πρόσβαση προς το Μουσείο αλλά και την πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης.

Εκτιμάται πως μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, δηλαδή προς τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες ώστε στη συνέχεια να αποκτηθεί η άδεια για να μπορέσουν να μπουν οι βάσεις ώστε να ξεκινήσει το έργο. Για την κατασκευή του εξαώροφου, κυκλικού, γυάλινου Μουσείου απαιτούνται περίπου δύο χρόνια. 

Η ιστορία του Μουσείου Ολοκαυτώματος ξεκίνησε με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να υιοθετεί την πρόταση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και να την ανακοινώνει το 2013 στους δημοτικούς συμβούλους λέγοντας πως ο συγκεκριμένος χώρος, από όπου ξεκίνησαν τα τρένα για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα υποδηλώνει τον αιώνιο σεβασμό και τη θλίψη της πόλης στην απώλεια των χιλιάδων συμπολιτών.

Στο πλαίσιο του ηχηρού μηνύματος «Ποτέ Ξανά» ώστε να μην επαναληφθεί μια τέτοιου είδους θηριωδία, την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. 

Με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων στην Πλατεία Ελευθερίας, στη συμβολή των οδών Λ.Νίκης και Ελ.Βενιζέλου. Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. 

Εν αναμονή της μελέτης για την Πλατεία Ελευθερίας

Την ίδια ώρα που «τρέχουν» οι εξελίξεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, «τρέχει» και η διερεύνηση για τη δυνατότητα δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας. Πάντως, ο δήμαρχος κ.Ζέρβας επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, τη δέσμευσή του για επιφανειακή ανάπλαση και μετατροπή του χώρου ως πάρκου μνήμης.

Υπογράμμισε, δε, στο τελευταίο συμβούλιο -ενώ το ίδιο έκανε γνωστό και στις πρόσφατες επαφές του με τον κ.Σαλτιέλ- πως «εφόσον η μελέτη για το υπόγειο πάρκινγκ δεν φέρει αποτελέσματα, προφανώς θα πάμε άμεσα στην ανάπλαση και μόνον της πλατείας Ελευθερίας ως πάρκου μνήμης», υποστηρίζοντας πως η σημερινή χρήση του χώρου ως πάρκινγκ είναι προσωρινή και εντάσσεται στην προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της πόλης σε μία περίοδο με εξαιρετικά επιβαρυμένο το κυκλοφοριακό.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa