, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Συνέλαβαν άλλον άνθρωπο για τη μαφιόζικη δολοφονία Σολόνικ

Λάθος άνθρωπος βρέθηκε στα χέρια των ελληνικών διωκτικών αρχών για τη διπλή δολοφονία του αρχιμαφιόζου Αλεξάντερ Σολόνικ και της 19χρονης συντρόφου του Μις Ρωσία Σβετλάνα Κότοβα το 1997 στην Αθήνα. Το πρόσωπο που ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς της ασφάλειας του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα και συνελήφθη με βάση ένταλμα φυλάκισής του για ηθική αυτουργία στα δύο εγκλήματα, δεν ήταν ο αναζητούμενος διαβόητος κακοποιός.

Η εκτέλεση Σολόνικ στις 31 Ιανουαρίου 1997 στην Αθήνα έκανε θόρυβο στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εκτελεστές της Ρωσίας την περίοδο εκείνη και επικεφαλής μαφιόζικης ομάδας. Την εντολή εκτέλεσής του είχε δώσει, όπως ομολόγησε, ο 58χρονος Σεργκέι Μπουτόριν, ο οποίος κυκλοφορούσε και με το ψεύτικο όνομα Γιακίμ Καρσλίεφ. Ήταν αρχηγός αντίπαλης ομάδας τα πρωτοπαλίκαρα της οποίας δολοφονήθηκαν στη Ρωσία από τον Σολόνικ. Εκείνος πήρε εκδίκηση και έστειλε ανθρώπους στην Αθήνα, που τον σκότωσαν, όπως και τη 19χρονη σύντροφό του που βρέθηκε τεμαχισμένη σε βαλίτσα κοντά στη βίλα του μαφιόζου στο Λαγονήσι.

Ο άνθρωπος που ανέβηκε στην πτήση από τη Λάρνακα για να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη έχει παρόμοια στοιχεία, αν και το όνομά του είναι πλέον ελληνοποιημένο, με αυτά του Μπουτόριν. Κυπριακές και ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν και ειδοποίησαν τους αστυνομικούς του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης για την άφιξη του και τον συνέλαβαν, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση του εντάλματος και παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές της Αθήνας. Δύο ημέρες αργότερα και αφού έγιναν σχετικά δημοσιεύματα, διαπιστώθηκε ότι ο Μπουτόριν δεν έχει σχέση με το πρόσωπο που συνελήφθη. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί στο παρελθόν για μικροαδικήματα και τα στοιχεία του φακέλου του, λόγω ομοιότητας στο όνομα, περιλήφθηκαν στον ίδιο φάκελο με αυτό του Ρώσου αρχιμαφιόζου, ο οποίος αναζητείται μεν στην Ελλάδα, όμως εκτίει ποινή ισοβίων στη χώρα του για μία σειρά από δολοφονίες.

Πλέον η απόφαση για την αποφυλάκιση του ανθρώπου που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Αθήνας, ο οποίος έχει ενημερωθεί για την ανατροπή στην υπόθεση.