, Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Χειρότερη συγκριτικά με πέρυσι τα Χριστούγεννα η κίνηση στα καταστήματα παιχνιδιών – «Μούδιασμα» στην αγορά (ΦΩΤΟ+Video)

Μετρημένα είναι φέτος τις γιορτές τα «κουκιά» για τους καταναλωτές και αυτό αντικατοπτρίζεται στα χριστουγεννιάτικα δώρα και στα παιχνίδια για τα παιδιά. Η κίνηση στα καταστήματα παιχνιδιών της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα «χλιαρή», παρότι τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις λίγες ημέρες και για τους επαγγελματίες του κλάδου η εορταστική περίοδος θεωρείται high season.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

«Η κίνηση είναι πολύ μαζεμένη. Οι καταναλωτές δυσκολεύονται πολύ λόγω της ενεργειακής κρίσης. Κατά πολύ μεγάλο ποσοστό περιμένουν το δώρο για να μπορέσουν να κινηθούν στην αγορά. Φυσικά πρώτα θα καλύψουν τα βασικά έξοδα και το παιχνίδι θα είναι σε δεύτερη μοίρα καθώς δεν είναι κάτι το πλέον βασικό», επισημαίνει μιλώντας στην Karfitsa.gr ο κ. Ιωακείμ Γουναρίδης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα παιχνιδιών επί της Ίωνος Δραγούμη.

Χειρότερη η αγοραστική κίνηση φέτος συγκριτικά με τα περσινά Χριστούγεννα

Πολλοί από τους καταναλωτές κάνουν «αναγνωριστική» βόλτα στην αγορά για την ώρα, βλέποντας και συγκρίνοντας τιμές και προγραμματίζουν για τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που κατά τις αγορές τους ζητούν καλύτερη τιμή, κάνοντας παζάρια. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η κίνηση τα φετινά Χριστούγεννα είναι χειρότερη συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα.

Ο κ. Γουναρίδης περιμένει να κορυφωθεί η αγοραστική κίνηση κοντά στα Χριστούγεννα, μολονότι στην Ελλάδα είθισται τα δώρα να δίνονται στα παιδιά την Πρωτοχρονιά. «Τα τελευταία χρόνια οι γονείς έχουν αρχίσει να ψωνίζουν νωρίτερα γιατί παλιότερα αφήνανε για την τελευταία στιγμή την αγορά του δώρου και μετά δεν έβρισκαν αυτό που ήθελαν», όπως εξηγεί.

Υπολογίζει δε πως για ένα δώρο οι γονείς θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 20-25 ευρώ, ενώ οι ηλικίες για τις οποίες αγοράζουν παιχνίδια είναι μέχρι 10 ετών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά στρέφονται περισσότερο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ανάλογη εικόνα περιγράφει στην Karfitsa.gr και ο κ. Θωμάς Χριστοδουλίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος παιχνιδιών επί της Ερμού. Ο ίδιος προτείνει στους γονείς να συμμετέχουν στην επιλογή του δώρου για τα παιδιά τους και όχι να αγοράζουν αποκλειστικά παιχνίδια που έχουν δει τα παιδιά να διαφημίζονται στην τηλεόραση.

Από ένα εύρος 12.000 – 15.000 κωδικών, όπως τονίζει, περίπου 50 είναι αυτοί που θα δει κάποιος στην τηλεόραση. «Διαφημίζονται λίγοι κωδικοί και επειδή η διαφήμιση απευθύνεται κατευθείαν στο παιδί, το παιδί μετά ζητάει αυτό που βλέπει. Το οποίο ως παιχνίδι δεν έχει κάποια ανταποδοτικότητα. Εγώ εφιστώ την προσοχή στους γονείς να φιλτράρουν το γράμμα του Αγίου Βασίλη και να μπορέσουν να παροτρύνουν τα παιδιά τους να αγοράσουν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι», σημειώνει.

Και συμπληρώνει πως «πολλά παιχνίδια δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Υπάρχουν τα διαδραστικά παιχνίδια -για παράδειγμα μια κούκλα που πατάς τα κουμπιά και μιλάει ή κλαίει- αλλά αυτό ποσό μπορεί να απασχολήσει ένα παιδί; Μη ξεχνάμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που ασχολούνται με το παραδοσιακό παιχνίδι μικραίνει. Γιατί από τα 8, 9 και τα 10 χρόνια μπαίνουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και μετά στα διαδικτυακά. Αν δεν το θωρακίσουν οι γονείς αυτό, από εκεί και πέρα το παιδί είναι ανοιχτό στο παγκόσμιο δίκτυο που κρύβει πολλούς κινδύνους».

Ο παράγοντας του ανταγωνισμού

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει ότι επικρατεί ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου καθώς εκτός των άλλων, τα τοπικά παιχνιδάδικα έχουν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ενώ σημειώνονται επιμέρους προβλήματα και στις ηλεκτρονικές αγορές, όπου υπάρχει διακίνηση προϊόντων χωρίς παραστατικά.

Τονίζει χαρακτηριστικά πως «μεγάλοι ανταγωνιστές είναι τα σούπερ μάρκετ που έχουν μικρό κύκλο εργασιών στο παιχνίδι και κάνουν μεγάλες εκπτώσεις που πολλές φορές είναι και κάτω από το κόστος. Για παράδειγμα μπορεί εμένα να με συμφέρει να αγοράσω από ένα σούπερ μάρκετ που κάνει 30% έκπτωση και όχι από έναν προμηθευτή ο οποίος θα δώσει 20 – 25%».

Υπάρχει γενικότερη ανησυχία για τα φετινά Χριστούγεννα όμως, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, το 30% του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων παιχνιδιών προέρχεται από τον μήνα Δεκέμβριο. «Αν αυτό μειωθεί θα υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος το 2024. Ήδη οι προμηθευτές μας δεν έχουν μεγάλο απόθεμα. Φέρνουν δηλαδή μικρότερο εμπόρευμα γιατί κι αυτοί δεν θέλουν να τα βλέπουν στις αποθήκες τους. Υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο στον αριθμό των εμπορευμάτων που θα αγοράσουμε από τον κάθε κωδικό», αναφέρει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.