Για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία με ενδεχόμενο δόλο πρότεινε η εισαγγελέας να δικαστούν- σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο- τα δύο αδέλφια που ξυλοκόπησαν 52χρονο γιατί τάιζε αδέσποτες γάτες, στην περιοχή της Νεάπολης Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης
Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 42 και 40 χρόνων, συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο και παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι ενώ το θύμα προέκυψε ότι κατέληξε από παθολογικά αίτια, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.
Στην πρόταση της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας αναφέρει ότι οι δράστες «ενεργώντας από κοινού και ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκότωσαν άλλον» ενώ γνώριζαν ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινικής δίωξη για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία με ενδεχόμενο δόλο. Μετά τις απολογίες τους στην 5η τακτική ανακρίτρια κρίθηκαν προφυλακιστέοι και κρατούνται στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.
Ο θανών- πατέρας δύο παιδιών, ηλικίας 24 και 26 χρόνων, διατηρούσε γραφείο τελετών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης ενώ η μόνιμη κατοικία του ήταν στην Ευκαρπία Κιλκίς. Όπως αναγράφεται στην εισαγγελική πρόταση, επρόκειτο γι’ έναν παχύσαρκο άνθρωπο (133 κιλά και 1,72 ύψος) με εύθραυστη υγεία. Αντιμετώπιζε δυσκολία στην αναπνοή και βήχα ακόμη και κατά την ομιλία του, γι’ αυτό διατηρούσε τόσο στην οικία του όσο και στο γραφείο του συσκευή οξυγόνου καθώς είχε διαγνωστεί με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Ήταν ένας φιλήσυχος άνθρωπος που δεν δημιουργούσε προβλήματα, όπως περιγράφεται από τους γείτονες.
Διαπληκτισμός και γρονθοκοπήματα
Στις 9 το πρωί της 13ης Μαΐου 2023, ο 52χρονος βρισκόταν εντός της επιχείρησης του όταν τα δύο αδέλφια άρχισαν να διαπληκτίζονται μαζί του. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν επιθυμούσαν το θύμα να σιτίζει τις αδέσποτες γάτες της περιοχής μπροστά στο γραφείο τελετών. Οι κατηγορούμενοι του επιτέθηκαν, γρονθοκοπώντας τον με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, σε λαιμό και σώμα με αποτέλεσμα αυτός να πέσει στο έδαφος ενώ συνέχισαν να τον χτυπούν, όπως κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Τα δύο αδέλφια εγκατέλειψαν το θύμα στο έδαφος και τρίτοι- περίοικοι και περαστικοί – συνέδραμαν ώστε να σηκωθεί, να μεταφερθεί εντός της επιχείρησης και να κληθεί ασθενοφόρο. Ο 52χρονος βρισκόταν σε κατάσταση έντονης δύσπνοιας και άμεσα τοποθέτησε τη συσκευή οξυγόνου προκειμένου να αναπνέει επαρκώς. Κατά τη διακομιδή του προς το νοσοκομείο υπέστη ανακοπή καρδιάς και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Στην ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας- νεκροτομής αναγράφεται ότι: Οι μη θανατηφόρες κακώσεις του θύματος είναι ενδεικτικές της βίας που ασκήθηκε όπως και η πτώση εξ ιδίου ύψους και ότι «ο θάνατος οφείλεται σε ισχαιμία του μυοκαρδίου επί εδάφους παλαιού εμφράγματος / υπερτροφία καρδιάς».
Η εισαγγελέας έκρινε ότι «η επίθεση που δέχτηκε από τους κατηγορούμενους ο αποβιώσας είναι η μόνη αιτία πρόκλησης του θανάτου του»- λόγω και της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του καθώς οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν για την κατάσταση της σωματικής του διάπλασης αλλά και για την εμφανή δύσπνοια που αντιμετώπιζε τη στιγμή του περιστατικού.
Ενδεχόμενος δόλος
«Οι συνθήκες της επίθεσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θύματος αναδεικνύουν τον ενδεχόμενο δόλο της ανθρωποκτονίας» αναγράφεται στην εισαγγελική πρόταση. Οι δράστες φέρονται πως γνώριζαν ότι με τα χτυπήματα του στο πρόσωπο και στον λαιμό ήταν εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσουν το θάνατο του.
Από μαρτυρικές καταθέσεις προέκυψε ότι: Οι κατηγορούμενοι είχαν μια προκλητική και επιθετική συμπεριφορά στην περιοχή της Νεάπολης και τους χαρακτήριζαν «νταήδες» καθώς είχαν επιτεθεί και σε άλλο πρόσωπο, προκαλούσαν προβλήματα στους περιοίκους, φθορές στα αυτοκίνητα τρίτων, ενώ είχαν στο παρελθόν απειλήσει τον αποβιώσαντα προκειμένου να μην λειτουργήσεις την επιχείρηση του στην περιοχή.
Κατά την απολογία του, ο 42χρονος- πατέρας ενός ανήλικου παιδιού- ανέφερε ότι κατόπιν διαπληκτισμού το θύμα «ήρθε στα χέρια» με τον αδελφό του και παραπάτησε, χάνοντας την ισορροπία του ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος ουδέποτε άγγιξε τον 52χρονο. Ο 40χρονος ανέφερε ότι κατόπιν διαπληκτισμού του ιδίου με τον αποβιώσαντα αντάλλαξαν κάποιες γροθιές και ότι ο καυγάς έληξε όταν ο ίδιος έπεσε προς τα πίσω.
«Η στάση των κατηγορούμενων είναι ενδεικτική της έλλειψης κάθε μεταμέλειας στο πρόσωπό τους» ανέφερε η εισαγγελέας στην πρόταση της καθώς από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο 42χρονος κατηγορούμενος έφερε σωματική κάκωση στο δεξί του χέρι, που συνάδει με το χτύπημα που ο ίδιος προκάλεσε ενώ ο 40χρονος αδελφός του δεν φέρει κάποια κάκωση στο πρόσωπο ικανή να αιτιολογήσει την επίθεση δήθεν από τον αποβιώσαντα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA








