«Τσουνάμι» οι απάτες σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς στη Θεσσαλονίκη
Στη γραμματεία μεγάλου τμήματος ασφαλείας της Θεσσαλονίκης οι πολίτες έχουν σχηματίσει ουρά. Όλοι τους έχουν να υπογράψουν μία καταγγελία ως θύμα απάτης. Οι ηλικιωμένοι επειδή άγνωστος τους τηλεφώνησε και παρίστανε τον γιατρό ή τον αστυνομικό λέγοντας ότι το παιδί τους εμπλέκεται σε ατύχημα, του έδωσαν χιλιάδες ευρώ.
Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
Άλλοι επειδή ανταποκρινόμενοι σε αγγελία έδωσαν χωρίς να το αντιληφτούν τα προσωπικά τους στοιχεία από τον λογαριασμό τους και έχασαν όσα χρήματα είχαν. Κάποιοι έπεσαν στην «παγίδα» της διεθνούς απάτης ότι ο τραπεζικός λογαριασμός τους έχει παραβιαστεί και πληκτρολογούν τους κωδικούς στη φόρμα – αντίγραφο που τους πλασάρουν και βλέπουν τις οικονομίες τους να… μετακινούνται. Πολλοί χάνουν χρήματα καθώς έχουν συμφωνήσει σε αγορές μέσω διαδικτύου, όμως όταν ξεκινούν τη διαδικασία τα χρήματά τους εξαφανίζονται από τους λογαριασμούς τους.
Οι σύγχρονες απάτες, εκ των οποίων οι περισσότερες συνδέονται με τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των διωκτικών αρχών. Και αν οι περισσότερες αστυνομικές διευθύνσεις κρατούν κρυφά στις καθημερινές ανακοινώσεις τους όσα συμβαίνουν με απάτες αυτού του είδους, όσα ανακοινώνονται αποκαλύπτουν το δυσθεώρητο μέγεθος. Και από τις εκτιμήσεις που γίνονται, τα κέρδη των απατεώνων σε ετήσια βάση φτάνουν τα εκατομμύρια ευρώ. Κι εκεί που οι συζητήσεις γίνονταν για την απώλεια των ποσών που – κυρίως οι ηλικιωμένοι – κάποιοι έκρυβαν στο πάπλωμα, πλέον χάνονται και τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αυτό μάλιστα που προξενεί εντύπωση είναι πως τα τείχη προστασίας των Τραπεζών δεν είναι αρκετά για ν’ αντιμετωπίσουν την καταιγίδα των απατών που πλήττει τους καταθέτες χρηματικών ποσών. Και εκτός από το γεγονός ότι τα πληροφοριακά συστήματα των Τραπεζών συνήθως… κυνηγούν τους αετονύχηδες, η Karfitsa αποκαλύπτει πως τα τραπεζικά ιδρύματα λαμβάνουν μέτρα προστασίας μόνον για συναλλαγές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία ισχυρής ταυτοποίησης δεν είναι υποχρεωτική», απάντησε Τράπεζα σε πελάτη της που υπέβαλε ερώτημα για ποιόν λόγο δεν έλαβε πρόσθετο κωδικό ασφαλείας για διαδικτυακή αγορά που ήταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότερες αγορές που γίνονται μέσω του ίντερνετ είναι διάτρητες αναφορικά με τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών που γίνονται έρμαια των κάθε είδους αετονύχηδων.
Απάτες κάθε είδους
Στην κορυφή των απατών παραμένει αυτή με το τροχαίο ατύχημα, που εξακολουθεί να μονοπωλεί τις δικογραφίες που σχηματίζονται από τα τμήματα ασφαλείας κάθε πόλης. Το κόλπο γνωστό: κάποιος τηλεφωνεί σε ηλικιωμένο τον πανικοβάλει και τον πείθει ότι το παιδί του έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ως θύτης ή θύμα. Ο απατεώνας παριστάνει τον γιατρό ή τον αστυνομικό, βάζει έναν άνθρωπο να εκλιπαρεί για βοήθεια από το τηλέφωνο και αναγκάζει τον δύστυχο γονέα να παραδώσει όσα χρήματα έχει.
Στη δεύτερη θέση παραμένουν οι απάτες με τα αντίγραφα των προφίλ των τραπεζικών λογαριασμών. Το θύμα πέφτει στην παγίδα όταν δέχεται είτε email είτε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στην Τράπεζα. Το μήνυμα συνοδεύεται συνήθως από ένα link που μεταφέρει το θύμα στο ίδιο περιβάλλον με αυτό του λογαριασμού του. Ανυποψίαστος ο χρήστης πληκτρολογεί τους κωδικούς του και αμέσως οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό του. Παράλληλα αλλάζουν από τον λογαριασμό τον αριθμό τηλεφώνου στον οποίο δέχονται μηνύματα και έτσι λαμβάνουν εκείνοι τους κωδικούς ασφαλείας. Ακολουθούν οι απάτες που συνδέονται με αγγελίες και με αγορές προϊόντων. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι απατεώνες είναι συνήθως Έλληνες που με την πειθώ αποσπούν τηλεφωνικά τους κωδικούς από τους συναλλασσόμενους υποψήφιους αγοραστές. Και με τον τρόπο αυτό αποσπούν χρήματα από τους λογαριασμούς τους. Τελευταία κυκλοφορεί και η απάτη με τα… επιδόματα. Τα θύματα καλούνται να πληκτρολογήσουν τους κωδικούς τους προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον επιδόματα, όμως πέφτουν στην παγίδα.
Ενδεικτικό του μεγέθους των απατών είναι ότι στη διεύθυνση περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μόνον για τον μήνα Απρίλιο καταγγέλθηκαν 16 τέτοιες απάτες με τη λεία των κακοποιών να ξεπερνάει τις 168.000 ευρώ. Μόνον 72.000 ευρώ ήταν τα χρήματα που παρέδωσαν ηλικιωμένοι σε απατεώνες με τη μέθοδο του τροχαίου ατυχήματος, ενώ 41.000 ευρώ αποσπάστηκαν από λογαριασμούς κατά τη διάρκεια συναλλαγών για αγορές μέσω διαδικτύου. Περίπου 20.000 ευρώ έχασαν πελάτες Τραπεζών από τη φόρμα – μαϊμού και από την υποκλοπή των στοιχείων τους, ενώ λίγο περισσότερα από 20.000 ευρώ έχασαν καταναλωτές που έπεσαν στην «παγίδα» να δώσουν τα στοιχεία τους σε πρόσωπα που δημοσίευσαν αγγελίες για πωλήσεις προϊόντων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ