, Σάββατο
11 Μαΐου 2024

search icon search icon

Μ.Αντωνίου: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει Τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων

Μέσα σε ένα χρόνο μεγάλοι Αμερικανικοί κολοσσοί (Cisco, Pfizer και Deloitte) έχουν εγκατασταθεί ήδη στην πόλη και επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Με τα projects που εξελίσσονται και άλλα που σχεδιάζουμε η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων, δηλώνει σε συνέντευξη της στην karfitsa η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Η κ. Αντωνίου εμφανίζεται πολύ αισιόδοξη για τις επενδυτικές δυνατότητες της περιοχής τονίζοντας πως η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία  μπορούν να αποτελέσουν έναν επενδυτικό προορισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυναμικής. Η κ. Αντωνίου αναφέρεται στην αύξηση των κρουσμάτων  κορωνοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα όπως και στο θέμα που έχει προκύψει με την σωρεία καταγγελιών για κακοποίηση που έχουν δεχτεί γυναίκες από διαφορετικούς χώρους,  υπογραμμίζοντας ως γυναίκα « καμιά δεν είναι η μόνη και καμία δεν είναι μόνη.
Οι νέες επιθετικές μεταλλάξεις κορωνοϊού έχουν φτάσει και στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη. Μήπως πρέπει να ετοιμαστούμε με ένα σχέδιο άμυνας, οχυρώνοντας το σύστημα υγείας και πραγματοποιώντας περισσότερα τεστ;

Η Κυβέρνησή μας σε κάθε περίπτωση ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική και είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση. Παρακολουθεί τα δεδομένα και τις αλλαγές στο περιβάλλον, ακούει τις εισηγήσεις της επιστημονικής Επιτροπής και παίρνει αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Ελευθερία» με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έχει περάσει, βέβαια, σε νέα φάση. Σίγουρα οι νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού μας προβληματίζουν. Δρούμε προληπτικά για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιστοποιούν άλλωστε, όλοι οι τελευταίοι εβδομαδιαίοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Αυτό που κάνουμε, λοιπόν, στην παρούσα φάση είναι να εξετάζουμε τα δεδομένα και έχοντας τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής να λαμβάνουμε τις αποφάσεις.

Με τους επιστήμονες να θεωρούν δεδομένο το σύστημα “ακορντεόν” δηλαδή, τα διαστήματα χαλάρωσης και αυστηροποίησης των μέτρων διαδοχικά, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, δημιουργείται το ερώτημα. Υπάρχουν οι οικονομικές δυνάμεις ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους για όσο χρειαστεί;

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που πλήττονται. Το 2020 διατέθηκαν περίπου 24 δισ. -το 15% του Α.Ε.Π.- και έχουν προϋπολογιστεί άλλα 7,5 δισ. ευρώ για το 2021. Αντιλαμβάνομαι στο μέγιστο την αγωνία όλων όσων βάλλονται οικονομικά αυτή τη στιγμή από την πανδημία. Θέλω να διαβεβαιώσω, ωστόσο, ότι η Κυβέρνησή μας κάνει ότι περνά από το χέρι της για να κρατήσει όρθια την οικονομία.

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όμως, είναι πάνω από όλα. Εξετάζοντας προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με τη μέρα, λαμβάνουμε και τις σχετικές αποφάσεις. Εύχομαι να βγούμε το συντομότερο δυνατό από αυτή την περιπέτεια. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση μέχρι να τελειώσει αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Ποια είναι τα σχέδια του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος; Πως διαμορφώνεται η ατζέντα με τα πιο σημαντικά θέματα για την πόλη;

Από την πρώτη στιγμή, που ανάλαβα τα καθήκοντά μου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μέλημά μου ήταν να τρέξουν γρήγορα και ομαλά όλα όσα οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε ως Κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία μας και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν συγκεκριμένες και έχοντας ως οδηγό αυτές προχωράμε. Σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς τρέχουμε με σύμπνοια και αποτελεσματικότητα όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και project που έχει ανάγκη ο τόπος. Ήδη έχουμε πετύχει πολλά και συνεχίζουμε.

Η νέα χρονιά μας βρίσκει συνεπείς στο να προχωρήσουμε όλα όσα ξεκινήσαμε. Στην καρδιά της Μακεδονίας μας, τη Θεσσαλονίκη, η ατζέντα είναι πολύ συγκεκριμένη. Μετρό, Fly Over, ανάπλαση ΔΕΘ, επέκταση 6ουπροβλήτα του ΟΛΘ και η σύνδεση με σιδηροδρομικό δίκτυο και ΠΑΘΕ, αεροδρόμιο Μακεδονία, κάθετοι άξονες, ανάπλαση Τούμπας και κατασκευή νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ,  Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά βρίσκονται στην κορυφή του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Παράλληλα, θέλουμε να καταστήσουμε την Θεσσαλονίκη κόμβο τεχνολογίας, νησίδα καινοτομίας, innovation hub, ψηφιακή πρωτεύουσα. Με τα project που εξελίσσονται και άλλα που σχεδιάζουμε η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων.

Στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε βήμα – βήμα ολοκληρώνοντας έργα και παρεμβάσεις, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Σε επίπεδο επενδύσεων υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για την Θεσσαλονίκη που θα δώσει “ανάσα” στην τοπική οικονομία; 

Το κεφάλαιο επενδύσεις έχει μία ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη. Μία περιοχή που μέρα με τη μέρα προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επενδυτών. Ξένοι κολοσσοί επενδύουν συνεχώς βάζοντας την περιοχή ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη των smart cities, στον τομέα της  έρευνας, της καινοτομίας.

Αξίζει να αναφέρω ότι μέσα σε ένα χρόνο μεγάλοι Αμερικανικοί κολοσσοί (Cisco, Pfizer και Deloitte) έχουν εγκατασταθεί ήδη στην πόλη και επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Επενδύσεις, που κάνουν τη Μακεδονία μας ορατή στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, φέρνοντας στην περιοχή περισσότερα ξένα κεφάλαια, προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης.

Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι είμαστε σε συνεχή και αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές, π.χ. Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς – Thess Intec,  έτσι ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων πολυεθνικών  κολοσσών ισχυρής εμβέλειας.

Η Θεσσαλονίκη αλλά και η Μακεδονία αποδεικνύουν ότι μπορούν να αποτελέσουν έναν επενδυτικό προορισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυναμικής.

Θα ήθελα την άποψη σας για το “ντόμινο” αποκαλύψεων κυρίως από γυναίκες διαφορετικών χώρων, που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για το είδος κακοποίησης που υπέστη η κάθε μία. Πως πρέπει η πολιτεία να “σκύψει” πάνω από το θέμα; 

Καταρχάς καταδικάζω κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα μόνο θλίψη και οργή προκαλούν. Παράλληλα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα : Να σπάσει η αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Και επειδή ποτέ δεν είναι αργά μέλημα δικό μας είναι να υψώσουμε δίχτυ προστασίας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου, το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Ως γυναίκα θέλω να πω το εξής : «Καμία δεν είναι η μόνη και καμία δεν είναι μόνη». Είμαστε εδώ να στηρίξουμε όλους αυτούς  που υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.