, Σάββατο
11 Μαΐου 2024

search icon search icon

Περισσότεροι από 10.000 Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες άνοιξαν θέσεις εργασίας σε Βουλγαρία και Σκόπια…

Voulgaria3 copy
Του Βαγγέλη Στολάκη
Ούτε ένας, ούτε δυο αλλά περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες εκτιμάται πως την τελευταία εικοσαετία έδωσαν δουλειές σε Σκοπιανούς και Βούλγαρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος από το καλοκαίρι που επιβλήθηκαν τα capital controls τα μέλη του ΒΕΘ που αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να μετακομίσουν στις γειτονικές χώρες είναι μόλις κάποιες δεκάδες. Αν όμως αυτοί προστεθούν στους χιλιάδες επιχειρηματίες που από το 1995, οπότε και έκλεισαν οι μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες της Β. Ελλάδας, φεύγουν σταδιακά τότε αγγίζουν τον αριθμό 10.000.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, περίπου 60.000 Έλληνες έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία που έδωσε στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων η Βουλγαρική Κυβέρνηση εκτιμάται ότι από αυτούς τους 60.000 τραπεζικούς λογαριασμούς οι 20.000 ανήκουν σε επιχειρηματίες.
«Τα κίνητρα για να ανοίξει κανείς επιχείρηση τόσο στην Βουλγαρία όσο και τα Σκόπια είναι πολλά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ. «Κατ’ αρχάς η φορολόγηση των επιχειρήσεων μετά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους είναι μόλις 10%, ενώ το κράτος επιστρέφει ΦΠΑ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
imageΟ πρόεδρος του ΒΕΘ τόνισε ότι από την ημέρα επιβολής των capital controls μέχρι σήμερα αρκετά μέλη του Επιμελητηρίου ζητούν σχετικά δικαιολογητικά από τις υπηρεσίες του για το σκοπό αυτό. Σημείωσε μάλιστα, ότι από το 1995- από την εποχή δηλαδή που άνοιξαν τα σύνορα και οι μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες της Θεσσαλονίκης μετακόμισαν στο εξωτερικό- περισσότεροι από 10.000 Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες έδωσαν δουλειά σε Βούλγαρους και Σκοπιανούς εργαζόμενους.
«Δεν γίνεται να αφήνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να πηγαίνουν στη Βουλγαρία και τα Σκόπια και μετά οι ίδιοι επιχειρηματίες να επιστρέφουν στην ελληνική αγορά για να πωλούν τα προϊόντα τους. Δημιουργούν πρόβλημα και στους επιχειρηματίες που την περίοδο της κρίσης επιμένουν να στηρίζουν τη χώρα μας» σημείωσε με έμφαση ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, σχολίασε επίσης πως θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικής οικονομικής ζώνης στις περιοχές δίπλα από τα σύνορα, δίνοντας κίνητρα στους επιχειρηματίες (όπως είναι η φορολόγηση 20% ή ειδικά ασφαλιστικά κίνητρα) προκειμένου να μην ερημώνουν οι περιοχές στο Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Δράμα κ.α.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι από την αρχή της κρίσης ο κλάδος της μεταποίησης στη Θεσσαλονίκη έχασε 11.500 επιχειρήσεις- μέλη του ΒΕΘ, κάτι που μεταφράζεται σε 40.000 θέσεις εργασίας.  «Κλείνουν παραδοσιακές επιχειρήσεις και στη θέση τους ανοίγουν άλλες, που κλείνουν μέσα σε ένα χρόνο» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.