, Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

search icon search icon

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ανιχνευτές μετάλλων ανακάλυψαν ένα μικροσκοπικό μπρούτζινο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ένα νησί της Δανίας. Ο Φιν Ίψεν και ο Λαρς Ντάνιελσεν ανακάλυψαν το πορτρέτο ενώ πραγματοποιούσαν έρευνα σε ένα χωράφι έξω από το Ρίνγκστεντ- μια πόλη στο νησί Ζηλανδία- και το παρέδωσαν στο Μουσείο της Δυτικής Ζηλανδίας.

Το πορτρέτο έχει διάμετρο περίπου 2,7 εκατοστά και είναι κατασκευασμένο από κράμα μπρούντζου. Απεικονίζει έναν άνδρα με κυματιστά μαλλιά που φορά ένα στέμμα από κέρατα κριού, σύμφωνα με δήλωση του Μουσείου.

«Το κομμάτι έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τα ξεχωριστά, κυματιστά μαλλιά του και τα κέρατα του κριού», δήλωσε στο Live Science ο Φρέερκ Όλντενμπεργκερ, αρχαιολόγος στο Μουσείο Δυτικής Ζηλανδίας.

«Η εικόνα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με ένα άλλο πορτρέτο που βρέθηκε πριν από χρόνια» πρόσθεσε.

Αυτό το κομμάτι ανακαλύφθηκε από μια άλλη ομάδα αρχαιολόγων στη Γιουτλάνδη της Δανίας. Ήταν κρυμμένο ανάμεσα σε ένα απόθεμα όπλων και πιθανότατα χρησίμευε ως «στολίδι που φοριόταν σε μια ασημένια βάση ασπίδας», είπε ο Όλντενμπεργκερ.

«Είναι πολύ αξιόλογο κομμάτι», είπε ο Όλντενμπεργκερ. «Όταν εμφανίστηκε στο γραφείο μου, κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου γιατί είναι σχεδόν το ίδιο πορτρέτο με το άλλο, αλλά αυτό είναι λίγο πιο χοντρό και είναι κατασκευασμένο από κράμα μπρούτζου και όχι επιχρυσωμένο ασήμι. Το κράμα μπρούτζου επίσης περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο και κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ένα κράμα που συναντάται συχνά σε ρωμαϊκά χάλκινα αγαλματίδια. Πιθανώς έλιωσαν ένα τέτοιο αγαλματίδιο προκειμένου να φτιάξουν αυτό το πορτρέτο» εξήγησε ο αρχαιολόγος.

Το μικροσκοπικό πορτρέτο χρονολογείται γύρω στο 200 μ.Χ., περίπου στην ίδια εποχή με τον Καρακάλλα, έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα που κυβέρνησε από το 198 έως το 217 μ.Χ.

«Γνωρίζουμε ότι είχε απόλυτη εμμονή με τον Μέγα Αλέξανδρο και εμπνεύστηκε από αυτόν, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος κατακτητής εκείνης της εποχής», πρόσθεσε.

«Ο Καρακάλλας συχνά ντυνόταν με το ίδιο στυλ και πίστευε ότι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος μετενσαρκωμένος. Ήταν επίσης ο μόνος αυτοκράτορας της εποχής του που απεικονίζεται με ασπίδα που περιέχει πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» κατέληξε ο αρχαιολόγος.

ΠΗΓΗ: Live Science

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.