Πατρίκειοι και πληβείοι στη σκοτεινή αίθουσα
Το σκηνικό γνώριμο. Σκοτεινό το Βελλίδειο, η συνήθης ευδιαθεσία του πρωθυπουργού πριν την «ανάκριση» – όπως είπε – και οι δημοσιογράφοι παρατεταγμένοι σε δυο σειρές. Στην πρώτη τα … βαριά χαρτιά. Κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, εφημερίδες (όχι όλες), sites φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση. Στη δεύτερη οι υπόλοιποι. Ανάμεσά τους τα Μέσα της Περιφέρειας.
Η συνέντευξη Τύπου του εκάστοτε πρωθυπουργού δύσκολα φέρνει νέες ειδήσεις. Ό,τι βαρυσήμαντο σε εξαγγελία έχει να πει το λέει την προηγουμένη και την εξειδίκευση των μέτρων – συνήθως παροχών πλην περιόδου μνημονίων – αναλαμβάνεται από τους αρμόδιους υπουργούς την προσεχή εβδομάδα. Γιατί λοιπόν τόση πρεμούρα από τις Ενώσεις περί αποκλεισμών των Μέσων στην κατανομή των ερωτήσεων από το επικοινωνιακό πρωθυπουργικό γραφείο; Στη συνέντευξη της περασμένης Κυριακής μέτρησα τρία Μέσα της Θεσσαλονίκης που απηύθυναν ερώτηση στον πρωθυπουργό και άλλα τέσσερα ή πέντε από την υπόλοιπη Περιφέρεια… Η αναλογία προφανώς είναι άδικη. Οι συνάδελφοι εξ Αθηνών πάλι στην πρώτη γραμμή έπραξαν ό,τι πράττουν 364 ημέρες το χρόνο… Μήπως στο Μαξίμου να το σκεφτούν διαφορετικά;
Αν θεωρητικά υπάρχει μια εβδομάδα το χρόνο αφιερωμένη στην περιφέρεια και δη στη Θεσσαλονίκη είναι η ΔΕΘ. Εκεί μετακινείται όλο το υπουργικό συμβούλιο, εκεί οι περιφερειάρχες, εκεί οι δήμαρχοι, εκεί και οι επιχειρηματίες. Σπανίως, για να κλείσουν δουλειά. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει μια γενική έκθεση όπου στη συντριπτική πλειονότητα τα περίπτερα των εκθετών είναι δημόσοι Οργανισμοί. Και ακόμη σπανιότερα να κλείνονται deals. Αυτή η εβδομάδα χρησιμεύει κυρίως ως εκτόνωση και αποφόρτιση από την ρουτίνα τους. Οι μεν πολιτικοί γιατί έχουν και επισήμως μιαν ευκαιρία για αναβίωση λησμονημένων δημοσίων σχέσεων, οι δε επιχειρηματίες για να δώσουν τον τόνο στην έναρξη της επίσημης νυχτερινής ζωής της πόλης.
Για τα περιφερειακά Μέσα όμως αυτή η Κυριακή της ΔΕΘ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό συμβολισμό. Ότι μιντιακά τουλάχιστο «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Πόσες φορές ένα περιφερειακό Μέσο έχει την δυνατότητα να απευθύνει μια ερώτηση στον πρωθυπουργό το χρόνο; Μία στα τέσσερα χρόνια κι αυτό πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση όταν κι αν τύχει τον πρωθυπουργό σε περιοδεία στην πόλη του. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των μεγάλων καναλιών, είτε Sites όπως και πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες έχουν ούτως ή άλλως προνομιακή μεταχείρηση. Κι αν δεν βολτάρουν μέχρι τη Βουλή, μ’ έναν καφέ στο Κολωνάκι βλέπεις από το διευθυντήριο του Μαξίμου έως και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Επομένως έχω πρόταση: Ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ θα απευθύνουν για μία μέρα, μόνο δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Μέσων. Κι ας είναι από τη δεύτερη σειρά. Πρώτο διότι κι αυτοί οι δημοσιογράφοι μια χαρά επάρκεια διαθέτουν, δεύτερο μέλη δημοσιογραφικών Ενώσεων είναι όλοι τους και τρίτο δεν άκουσα καμία ακαταμάχητη ερώτηση από δημοσιογράφο αθηναϊκού Μέσου που δε θα μπορούσε να απευθύνει οποιοσδήποτε άλλος δημοσιογράφος της περιφέρειας. Έτσι θα διδόταν κι ένας ισχυρός συμβολισμός ότι προσφέρεται μιαν αίσθηση αν όχι ψευδαίσθηση ενδιαφέροντος της κυβέρνησης προς τα ΜΜΕ και πέραν των διοδίων του Σχηματαρίου. Άλλωστε, για μία και μοναδική ημέρα του χρόνου ας αφιερωθεί και στον μακελεμένο απο την κρίση περιφερειακό Τύπο.
Όσο για τους αγαπητούς συναδέλφους του λεκανοπεδίου ας μην ανησυχούν ότι έτσι θα κινδυνεύσει να «χωριατοποιηθεί» ένας θεσμός. Η γεωγραφία του πράγματος τους βολεύει. Η βουλή και τα λούνγκο της Τσακάλοφ πέφτουν μακριά, αλλά για όλους τους πληβείους εδώ πάντα θα υπάρχει μια Παναγιά … Τσιμισκιώτισσα να ευλογεί το δίκιο του πράγματος. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης είναι…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA