Πως θα ενισχυθεί η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας
Μια πρόταση για συμφωνία win – win για τους επιχειρηματίες, την εκπαιδευτική κοινότητα και την κυβέρνηση.
Ενόψει ευρωεκλογών είναι βέβαιο ότι θα μπουν στην προεκλογική ατζέντα μακροοικονομικά μεγέθη καθώς η σύγκριση της Ελλάδας με τους εταίρους της σ’ αυτά θα είναι επίκαιρη και αναπόφευκτη… Ας πάρουμε την ανεργία για παράδειγμα.
Στην Ελλάδα η ανεργία ανέρχεται σε ποσοστό 11,8% του εργατικού δυναμικού με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στις γυναίκες και στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών (ΕΛΣΤΑΤ, 2023). Δηλαδή στις μετασχολικές ηλικίες κυρίως στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Αλλά ακόμη και εκείνα που σπουδάζουν σε αντικείμενο συχνά δεύτερης ή τρίτης προτίμησής τους. Το σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, που έτσι κι αλλιώς είναι απαρχαιωμένο και απάνθρωπο, επιβάλλει σε παιδιά ηλικίας 17 ετών να διαβάζουν ύλη που δε θα την ξαναδούν ποτέ, να απομνημονεύσουν κείμενα που στην συντριπτική πλειονότητά τους θα είναι άχρηστα και να μπουν σε σχολές που δε θέλουν. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σ’ αυτές τις ηλικίες είναι η σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τους δείκτες δεξιοτήτων και την ανάπτυξη τους. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την παροχή οργανωμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης στους εργαζομένους τους. Αλλά και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να προσλαμβάνουν δίκην μαθητείας παιδιά που βρίσκονται όχι μόνο στο τέλος του κύκλου σπουδών τους, αλλά από το τρίτο έτος έτσι ώστε ολοκληρώνοντας να έχουν αποκτήσει ήδη δεξιότητες και επαγγελματική εμπειρία δυο τουλάχιστο ετών. Πως; Με αφαίρεση όλων των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα των δυο ετών. Η επιδότηση της εργασίας υπήρξε αλλά ποτέ εκτεταμένα παρά μόνο σε κάποιες από τις ειδικότητες του ΟΑΕΔ κυρίως σε τεχνικά επαγγέλματα. Κι όχι μόνο από δημόσιους φορείς όπως είναι οι περιφέρειες, ή οι δήμοι και οι αποκεντρωμένες που ούτως η άλλως αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης ατόμων με υψηλές δεξιότητες. Εξαιτίας της συνταξιοδότησης ενός μηχανικού στην κτηματική της αποκεντρωμένης στη Χαλκιδική, δεν μπορεί να μπει μια τελική υπογραφή από μηχανικό για να ολοκληρωθεί μια λιμνάζουσα μελέτη αντιπλημμυρικών στην Ολυμπιάδα που «πνίγηκε» στη θεομηνία του «Γηρυόνη» το 2019.
Αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την οργανική σύνδεσή τους με τα πανεπιστήμια και την αγορά εργασίας. Αρκεί να έχουν ενεργό συμμετοχή. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι μικρές και μεσαίες όχι μεγάλες. Αλλά τίποτε δεν εμποδίζει ακόμη και στις μικρομεσαίες να μπουν στο παιχνίδι της συμμετοχής εστιάζοντας στις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν προσφέροντας έτσι στους νέους τις απαραίτητες δεξιότητες για την αγορά εργασίας.
Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και το απαραίτητο κίνητρο στους νέους σπουδαστές για να αγαπήσουν και το αντικείμενό τους ακόμη κι αυτό δεν αποτελούσε αρχική επιλογή. Διότι η εναλλακτική που είναι η πρόσκαιρη απασχόληση σε καταστήματα εστίασης με δεκάωρες και κακοπληρωμένες εργασίες ωφελεί μόνο τους επιτήδειους και πάντως σε καμιά περίπτωση τους επαγγελματές που διαρκώς παραπονούνται για τους «τεμπέληδες» νέους που δεν έχουν όραμα και ενδιαφέροντα. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA