Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης για έντονα καιρικά φαινόμενα με παγετούς, χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Η Περιφέρεια και οι δήμοι έχουν σε θέση «μάχης» εξοπλισμό αλλά και προσωπικό ώστε να μη προκληθούν προβλήματα και να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε φαινόμενο παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ο γενικός διευθυντής προγραμματισμού και υποδομών και περιφερειακός συντονιστής κρατικής αρωγής στην ΠΚΜ, Χαράλαμπος Στεργιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην Karfitsa τα εξής: «Σε ό,τι έχει σχέση με την αρμοδιότητα της Περιφέρειας, για τον αποχιονισμό και για καθαρισμούς στο οδικό δίκτυο, υπάρχει ο μηχανισμός από την Πολιτική Προστασία μέσω του μητρώου εργοληπτών. Είμαστε σε επιφυλακή για το καιρικό φαινόμενο που ξεκίνησε από τη Δευτέρα. Είχαμε ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Τορώνης, οι οποίες δημιούργησαν κάποια πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλία της Τορώνης χωρίς όμως να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Είχαμε και κάποιες κατολισθήσεις, όπου απομακρύνθηκαν λάσπες, χώματα και κάποια βράχια από τα οδικά δίκτυα της Χαλκιδικής με τα μηχανήματα της Περιφέρειας. Έχουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα. Γίνεται αποχιονισμός κανονικά και σήμερα θα γίνει ρίψη άλατος».
Προσθέτει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες όμως συστήνει προσοχή και επαγρύπνηση. Οι οδηγοί να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου είναι απαραίτητο, να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει στην Karfitsa ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τριαντάρης, υπάρχει ετοιμότητα. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει τον εξοπλισμό και τα άτομα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια ενδεχόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Έχουμε έξι μεγάλες αλατιέρες, αλατοδιανομείς δηλαδή, οι οποίοι τοποθετούνται σε διαξονικά ή τριαξονικά οχήματα, χωρητικότητας δύο, τεσσάρων και έξι κυβικών. Αυτές οι αλατιέρες επιχειρούν στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης μας, δηλαδή στην Τσιμισκή, στην Εγνατία, στη Μ. Αλεξάνδρου. Επιπροσθέτως υπάρχουν τέσσερα οχήματα τύπου pickup, 4×4 το καθένα εκ των οποίων φέρει αλατοδιανομέα χωρητικότητας 600 λίτρων, καθώς επίσης και λεπίδα αποχιονισμού», αναφέρει και προσθέτει ότι υπάρχουν επίσης «τέσσερα οχήματα, 4×4 με αλατοδιανομείς μικρότερης χωρητικότητας στα 100 κιλά. Η δεύτερη ομάδα των pickup επιχειρεί στα ψηλά σημεία της πόλης δηλαδή Άνω Τούμπα, Σαράντα Εκκλησιές, Τριανδρία και Άνω Πόλη, δηλαδή στα σημεία με πιο στενούς δρόμους όπου πρέπει να μπουν πιο ευέλικτα οχήματα».
Συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν δέκα υδροφόρες, οι δύο εκ των οποίων σε ετοιμότητα ώστε να γίνει πλήρωση με θαλασσινό νερό, δύο JCB οχήματα και ένας φορτωτής, τα οποία εφόσον χρειαστεί θα προσέλθουν στη Βασ. Όλγας όπου βρίσκεται η μία από τις δύο βάσεις μας. Έχουμε τον εξοπλισμό και τους πόρους για να ανταποκριθούμε. Έχουμε 900 τόνους άλατος για αποχιονισμό, εκ των οποίων 10.000 σάκους έτοιμους προς διανομή εφόσον έχουμε δημιουργία παγετού».
Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
Πτώση θερμοκρασιών αναμένεται και στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Πράσινου, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο Μπαμπαράτσα υπάρχει «παράδοση στην ετοιμότητα για τις χιονοπτώσεις και για την κακοκαιρία γενικότερα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα πάντα». Όπως εξηγεί στην Karfitsa, ο δήμος διαθέτει στις αποθήκες περίπου 200 τόνους αλάτι και 21 εκχιονιστικά μηχανήματα. «Δεν υπάρχει όμως ανησυχία σε καμία περίπτωση. Οτιδήποτε κι αν γίνει θα το αντιμετωπίσουμε», δηλώνει.
Δήμος Παύλου Μελά
Έμφαση στην Πολίχνη, όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, δίνει ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης. Όπως αναφέρει στην Karfitsa είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας η επιχειρησιακή ετοιμότητα του δήμου σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων. «Έχουμε 100 τόνους εκχιονιστικό αλάτι και είμαστε έτοιμοι να προμηθευτούμε επιπλέον ποσότητες αν χρειαστεί. Σε 17 σημεία και στις τρεις δημοτικές κοινότητες θα τοποθετηθούν σακιά με αλάτι για τους πολίτες ενώ μεριμνούμε για προαύλιους χώρους σχολείων και εκκλησιών. Στο site του δήμου την ημέρα εκείνη αναρτάται ο αντίστοιχος χάρτης προς ενημέρωση όλων μαζί με οδηγίες αντιμετώπισης των φαινομένων. Σε ό,τι αφορά στα οχήματα, τρεις αλατιέρες, μία υδροφόρα με θαλασσινό νερό και ένα μεγάλο εκχιονιστικό είναι ετοιμοπόλεμα, με σχέδιο δράσης και συγκεκριμένα δρομολόγια».
Και προσθέτει: «Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το Κέντρο Ημερήσιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων ως κέντρο φιλοξενίας αστέγων για τις ημέρες του χρόνου με παγετό με στόχο να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Μας απασχολεί η δυνατότητα του μηχανισμού να παρέμβει έγκαιρα και προληπτικά σε όλο το μήκος και το πλάτος των διοικητικών μας ορίων, όμως ιδιαίτερα για την πολύπαθη Πολίχνη χρειαζόμαστε επιπλέον εγρήγορση και αυξημένη προσοχή. Η μορφολογία του εδάφους και οι υψομετρικές διαφορές δημιουργούν δυσκολίες σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. Θα εξετάσουμε αναλυτικά τις δυνατότητες βελτιωτικών παρεμβάσεων στο άμεσο μέλλον. Η ανθεκτικότητα όμως συνολικά είναι κρίσιμη παράμετρος στον 21ο αιώνα. Μεταφράζεται σε προστασία της ζωής, των περιουσιών και των καθημερινών λειτουργιών. Θα κριθούμε από το πως θα απαντήσουμε σε αυτήν την πρόκληση. Για εμάς σε κάθε περίπτωση αυτή είναι από τις πρώτες προτεραιότητες».
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Ενώ μέριμνα για τις περιπτώσεις κακοκαιρίας υπάρχει και στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών, Πέτρος Μεσθανεύς εξηγεί μιλώντας στην Karfitsa: «Ο δήμος μας λόγω της μορφολογίας του και του γεγονότος ότι είναι αστικός δήμος δεν κινδυνεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακόμα και σε έντονες βροχοπτώσεις δεν καταγράφουμε πλημμύρες. Ωστόσο από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, ξεκινήσαμε ελέγχους στα ρέματα αλλά και καθαρισμούς των φρεατίων ομβρίων υδάτων. Επίσης διαθέτουμε επάρκεια αλατιού, προκειμένου να κρατήσουμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο μετά από μία πιθανή σφοδρή χιονόπτωση. Στο πλαίσιο των μικροπαρεμβάσεων που προλάβαμε να κάνουμε στο σχεδιασμό, μεταξύ άλλων, ενισχύσαμε τις υδροφόρες».