, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Σύγχρονα info Kiosks ενημερώνουν επισκέπτες της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Της Φιλίππα Βλαστού
Δυο εξοπλισμένα και σύγχρονα info Kiosk λειτουργού στην πλατεία Αριστοτέλους και δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο, με στόχο την ενημέρωση τόσο των επισκεπτών της πόλης, αλλά και των πολιτών.
«Όταν δεν ξέρεις το παρελθόν σου, δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου» είναι η φράση που σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη είναι ο σκοπός της παράταξης του και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού στην πόλη. Στη σημερινή παρουσίαση των info Kiosk ο δήμαρχος χαρακτήρισε ευτυχής συγκυρία την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου μέσα από την οποία μπόρεσαν να δημιουργηθούν. O δήμαρχος σημείωσε δε ότι το ωράριο των info Kiosk είναι σημαντικό ότι θα λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ (9:00 έως 21:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 τα Σαββατοκύριακα).
Η αύξηση του τουρισμού, όπως δήλωσε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, επιτέυχθηκε έπειτα από σκληρή δουλειά και σωστό σχεδιασμό και συντονισμό. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά τα πρόσφατα στοιχεία για τον Ιούνιο, όπου «στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ήταν 84,4%. Υπάρχει ανάπτυξη από πέρυσι περίπου 16%. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια αύξηση στον δείκτη που μετράει το πιο ποιοτικό χαρακτηριστικό Revenue per available room ανά διαθέσιμο δωμάτιο που έχει αυξηθεί από πέρυσι 25,5%».

Αναφορικά με την ενημέρωση των τουριστών ο κ.Πέγκας εξήγησε πως όταν αποσύρθηκε ο ΕΟΤ από το εσωτερικό της χώρας δημιουργήθηκε ένα κενό καθώς έκλεισαν όλα τα σημεία πληροφόρησης. Τότε ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπάθησε να καλύψει αυτό το κενό χρησιμοποιώντας το γυάλινο περίπτερο, στην πλατεία Αριστοτέλους, έπειτα από συνεννόηση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Λόγω της αυξημένης ανάγκης όμως έπρεπε να δημιουργηθεί ακόμη ένα κιόσκι, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος και τοποθετήθηκε δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο. «Είναι ένα πλήρες εξοπλισμένο  κιόσκι, με ενημερωμένο προσωπικό, το οποίο μιλάει έντεκα διαφορετικές γλώσσες και έχει προσληφθεί για δυο χρόνια».
Ως «μεγάλο στοίχημα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB), Γιάννης Ασλάνης την προσπάθεια που θα γίνει, ώστε και μετά το πέρας των δυο χρόνων, όπου είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση να συνεχίσουν την λειτουργία του τα info Kiosk.
O εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας, επεσήμανε ότι «κάναμε δωρεά 10 εκατομμυρίων στο Δήμο Αθηναίων και 10 εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αφήσαμε στα χέρια τους το πως θα τα διαχειριστούν. Εμάς από τη μεριά μας, μας ενδιαφέρει να έχει ένα όχι βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα η δωρεά, αλλά μακροπρόθεσμο. Σε αυτή την περίπτωση όπου θα εργάζονται και νέοι άνθρωποι χαιρόμαστε που το αποτέλεσμα θα είναι μακροπρόθεσμο».

Να σημειωθεί ότι, όπως γνωστοποίησε ο κ.Πέγκας τις τελευταίες 30 μέρες τα έχουν επισκεφθεί 5.400 άτομα από 115 χώρες. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Ιταλοί. Τα info Kiosk διατίθενται χάρτες και έντυπα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε διάφορες γλώσσες, ενώ μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προβολής και διαχείρισης πολιτιστικών και τουριστικών πόρων, υπηρεσιών και εκδηλώσεων προβάλλονται οι τουριστικοί και πολιτιστικοί πόροι της πόλης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.