, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τα σενάρια διαχείρισης στο Μαξίμου – Τι θα καθορίσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πίνει τον πρωινό καφέ του με… διευρυμένη παρέα. Στο ίδιο τραπέζι κάθονται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν υποψήφιος στη Μεσσηνία Αλέξης Χαρίτσης καθώς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ
Ενίοτε στην ομάδα συμμετέχουν και τρία ακόμη πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης, που λειτουργεί ως γεφυροποιός μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των προσώπων που προέρχονται από άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Μετά τις εκλογές
Επί της ουσίας, αυτά τα πρόσωπα χαράσσουν την κεντρική προεκλογική στρατηγική στον δρόμο προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Σχεδιάζουν τη «γραμμή» που θα πρέπει να ακολουθηθεί, οριστικοποιούν τις συνεντεύξεις και τις εμφανίσεις του πρωθυπουργού ανά περιοχή, αναλύουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μετά την αλλαγή εταιρείας σφυγμομέτρησης (καθότι η προηγούμενη αποδείχθηκε στην πράξη πως απέτυχε παταγωδώς να δώσει την ακριβή εικόνα των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στις ευρωεκλογές) και παρακολουθούν ενδελεχώς τη δραστηριότητα της Νέας Δημοκρατίας, κρίνοντας πότε και με ποιον τρόπο θα απαντάει το κυβερνών κόμμα στις επιθέσεις που δέχεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα όμως συζητάνε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα. Καταρτίζουν σενάρια διαχείρισης του αποτελέσματος που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές.
«Κλειδί» η διαφορά…
Στις συσκέψεις υπό τη συνοδεία καφέ έχουν τεθεί όλα τα πιθανά σενάρια. Από την περίπτωση μεγάλης νίκης μέχρι αυτή μιας μεγάλης ήττας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ανατρέψει τη διαφορά των 9,37 μονάδων που προέκυψε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, προφανώς και άπαντες θα είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. Ικανοποίηση θα υπάρξει επίσης εάν καλυφθεί σημαντικά η διαφορά που τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία κι ας ηττηθεί, αφού θα καταδεικνύει πως το κόμμα κρατάει το μεγαλύτερο ποσοστό των δυνάμεών του και ότι απλώς επήλθε η φυσιολογική φθορά που παρατηρείται σε κάθε πολύχρονη διακυβέρνηση. Άλλωστε μια μικρή διαφορά, για παράδειγμα των δύο ποσοστιαίων μονάχων, αποτελεί παρακαταθήκη για επιστροφή στη διακυβέρνηση του τόπου με την πρώτη ευκαιρία. Προβλήματα αναμένεται να προκύψουν όμως στην περίπτωση που η διαφορά παραμείνει εκεί κοντά στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες ή αυξηθεί.
Οι τελευταίες μετρήσεις
Οι τελευταίες μετρήσεις που έχει λάβει ο κ. Τσίπρας στα χέρια του εμφανίζουν τη δημοσκοπική ψαλίδα να μειώνεται, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδεται στο γεγονός ότι αυτή τη φορά η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές, οπότε ένα τμήμα αυτών που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές αναμετρήσεις του 2015 συσπειρώνονται και πάλι. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πάντως ότι, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό το κλείσιμο της ψαλίδας, ενδεχομένως από κάποια στελέχη να υπάρξει έστω και έμμεση αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί ανοικτά, καθότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που οδήγησε ένα κόμμα του 4,13% (το 2009) στο άλμα του 16,78% στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, ακολούθως στο 26,89% τον Ιούνιο του ίδιου έτους και το εκτοξεύτηκε στο 36,34% τον Ιανουάριο του 2015 και στο 35,46% τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, μετατρέποντας μέσα σε μια εξαετία τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.
Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι και η δήλωση της 34χρονης εκπροσώπου του κόμματος Έφης Αχτσιόγλου, πως «ο Αλέξης Τσίπρας εμπνέει και συσπειρώνει τον προοδευτικό χώρο», προσθέτοντας με νόημα ότι «τα προηγούμενα χρόνια έκανε μια μεγάλη ανατροπή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, θα αποτελεί τον πόλο συσπείρωσης του προοδευτικού χώρου για πολλά χρόνια». Όπερ μεθερμηνευόμενο, φροντίζει να υπενθυμίσει στους συντρόφους του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ποιος τους έκανε κυβέρνηση. Η δε αποστροφή του λόγου πως «θα αποτελεί τον πόλο συσπείρωσης του προοδευτικού χώρου για πολλά χρόνια» μεταφράζεται με το ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα των βουλευτικών εκλογών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, άπαντες θα πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, που πλέον αντιπροσωπεύει τη μεγάλη Κεντροαριστερά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.