, Σάββατο
11 Μαΐου 2024

search icon search icon

ΣτΕ: Στον «αέρα» ο εκκλησιασμός των μαθητών του Δημοτικού – «Πράσινο» για την επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα σχολεία και συγκεκριμένα στο Δημοτικό καθώς το ΣτΕ δίνει το «πράσινο» φως σε πολλές από τις εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας στα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Τέθηκαν σειρά ερωτημάτων στον Υπουργό για τις ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών, τις εκδηλώσεις, τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών με το ΣτΕ να δίνει το πολυπόθητο «ναι» στην επιλογή των σημαιοφόρων και παραστατών μέσω κλήρωσης, όπως φαίνεται και στο protothema αλλά και στο newpost.
Αναλυτικότερα,
Εκκλησιασμός
Προς παντελή κατάργηση οδεύει ο εκκλησιασμός στα Δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Προσευχή
Παράλληλα, στο   άρθρο 18 του διατάγματος  προβλέπεται ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο διευθυντής του σχολείου ή ο αναπληρωτής του ή ο διδάσκων εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου  προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα».
Ώρες διδασκαλίας
Ερωτηματικά εγείρονται γύρω από τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών και τις εκδηλώσεις κατά τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Κλήρωση σημαιοφόρων και παραστατών
Θετική είναι η απάντηση του ΣτΕ που αφορά στην επιλογή των σημαιοφόρων και παραστατών, ενώ θα είναι διπλή, αφού θα κληρώνεται ένας μαθητής ανά 6μήνο.
Σημαία
«Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες». Άρα, το υπουργείο Παιδείας, καταργεί από τα Δημοτικά σχολεία το έως τώρα τελετουργικό καθεστώς βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη σημαία.
Εορταστικές εκδηλώσεις
Με την παράγραφο 2 του άρθρου 3, καθορίζονται όλες οι εκδηλώσεις της σχολικής χρονιάς, όπως είναι οι επέτειοι της 28ής Οκτωβρίου, της 25 Μαρτίου, κ.λπ. Όμως, ο υπουργός Παιδείας επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση για την Θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου). Συγκεκριμένα για την ημέρα αυτή, αναφέρει το διάταγμα ότι «με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καθορίζεται το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων (οργάνωση εκδηλώσεων που συνάδουν με το περιεχόμενο της εορτής, εκκλησιασμός, κ.ά.).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας είδαν αυτή την ιδιαιτερότητα στον θρησκευτικό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και στην γνωμοδότησή τους επισημάινουν εύσχημα την εξαίρεση αυτή, ενώ θέτουν και θέμα συνταγματικότητας της σχετικής παραγράφου καθώς στο διάταγμα ο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει καμία προβλέψει  για τη συμμετοχή ή όχι των ετεροδόξων και αλλοθρήσκων στους Ελληνικούς θρησκευτικούς εορτασμούς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.